Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 1 oktober 2006

2.24 Vackra småstäder med blomsterarrangemang

Kära dagbok!

Det finns många vackra städer och platser i Frankrike. Det är ju därför vi trivs här. När vi var till Turistbyrån i Sancerre häromdagen så råkade jag se en bunt med tjocka broschyrer och frågade vad de handlade om. Där finns de vackraste städerna i Frankrike fick jag till svar. För att var mer exakt så är det en broschyr på 140 sidor som presenterar de 93 vackraste städerna mellan 2.000 till 20.000 innevånare – hanterbar storlek, som de säger. De är naturligtvis på franska så det tar ju lite tid att läsa de. Men den har en presentation på engelska och tydliga kartor, så vi har redan plockat två nya resmål från den; Montargis, som ligger 45 minuter åt NV och Clamecy, som ligger en halvtimme åt SO. En av dem är St-Cyr-sur-Mer där de har det förgyllda originalet till den välkändafrihetsstatyn. Vårt besök där kommer att finnas i Provenceresan. Se länk.
De har även en hemsida på engelska. http://www.plusbeauxdetours.com/
Jag noterade att min nya favorit Chatité-sur-Loire inte ryms med bland de 88 vackraste småstäderna i Frankrike. Så vi verkar nog ha mycket att se här ännu.
Vi har noterat att vissa städer under stadsskylten ibland har texten Fleuris och har sedan en – fyra runda blommor där. Det finns en liten text om nåt, som gjort att vi förstått att de fått nån utmärkelse. Och vi har sannerligen noterat att ju fler blommor de har desto vackrare städer är de. Är ju själv ingen hejare på att klippa gräsmattan och beskära busrak, men visst är det nätt och trevligt när man bara kan njuta av andras arbeten.
I samma broschyr finns även en hemsida till denna organisation. Det visar sig att det är 196 städer som har utmärkelsen och tydligen kommer det ut en guidebok varje år. Lite som Guide Michelin. http://www.villes-et-villages-fleuris.com/
På denna sidan kan man hitta webkameror från olika smästäder i Frankrike. Det är bara att gå in på sidan och klicka på "visites virtuell". Gokänn pop-ups tillfälligt (om du har det anstängt) och klicka på någon röd liten tass. Ett fönster kommer upp och så visas vyer från olika håll i staden. Man kan även välja själv på menyn nere till höger. Lycka till. Fantastiska vyer. Garanterat!
Båda dessa täcker alltså hela Frankrike. Nyttig kunskap om man vi njuta av Frankrike.
Båda finns som mina länkar till vänster.

Inga kommentarer: