Kära dagbok!
När man tänker på Frankrike tänker man ju ofta på viner. Även när vi funderade på var vi skulle bo en tid i Frankrike så tänkte vi på vinerna och vindistrikten.
Vi kommer nu, vad jag förstår inte att bo i ett vindistrikt, däremot har vi väldigt nära till några väldigt fina distrikt och vi kommer att köra omkring i några andra. Några mil söderut har vi två av världens bästa Sauvignon Blanc-distrikt. Väster om Loire finns Sancerre AOC (se foto) och öster om Loire finns Puilly-Fume AOC. Sju mil österut har vi Chablis AOC, om inte världens bästa charonnaydistrikt så är det i alla fall ett av de mest kända. Sedan har vi mellan oss och Puilly Fume delar av Coteaux de Giennois VDSQ, vilket självklart även finns nordväst om oss mot Gien. Kring Orleans finns Vin d’Orleans VDSQ.
Bortom Sancerre finns Meneton-Salon AOC och bortom Bourges finns Reuille/Quincy AOC.Ser vi ännu längre bort i Loire så har vi det ännu för mig okända Saint-Pourcain söder om Moulins.
Västerut har vi Valencay AOC kring slottet. Kring Chateau Cheverny finns logiskt nog Cheverny AOC och den lilla Cour-Cheverny AOC. Bortom de två byapellationerna finns sedan den allmänna Touraineapellationen. Längre västerut kommer vi nog inte att köra.
Norrut har vi Champagneområdet. Vi har planerat en dagstripp till Troyes. Tyvärr ligger det klassiska champagneområdet ännu åttio kilometer norrut. Det skulle göra sex timmars körning tur och retur. Sen orkar man nog inte kolla druvor efter det. Men enligt en vinbok så borde det i alla fall finnas nån druva utanför Troyes. Vilken appellation det är har jag inte lyckats klura ut. Det behöver inte heller vara något mousserande utan kan vara ett helt vanligt vin.
Längre åt sydost har vi naturligtvis Bourgognevinerna, men de är för långt borta för denna vistelse. Men vi kommer antagligen att köpa någon flaska från något butik. (Foto från Côte de Nuit)
Frankrike har ett väldigt exakt appellationssystem som strävar till att göra vinerna så homogena som möjligt inom en appellation. De har bestämmelser om vilka druvor som kan användas, vilka maximala proportioner, hur mycket man får ta ut per hektar dvs hur rankorna skall beskäras och så vidare.
För den som är van med viner från den sk nya världen kan detta verka svårare. Där står ju oftast druvans namn på flaskan. I Frankrike ”vet” alla vilken druva som ingår. Det står väldigt sällan på etiketten. Det kan stå på baksidan, men där är ju texten på franska och det är ju inte alla som begriper sig på det. Det kan därför vara intressant att titta lite närmare på vilka druvor som de olika appellationerna använder sig av.
Den andra viktiga dimensionen för att få vinerna homogen är att dela upp ett distrikt i mindre områden, ofta benämnda efter byarna. Enkelt för dem som bor där, men knepigare för den som inte kan alla byar i Frankrike… På restaurang är det inte något problem eftersom ju vinerna finns väldigt systematiserade med mellanrubriker.
Men om man vill köpa i ett snabbköp där de kan stå i alfabetisk ordning enligt tillverkaren eller marknadsföringsnamnet än det ett h-e! Jag har varit intresserad av viner snart tjugo år och därför har jag väl satt mig in lite extra i de viner vi kommer att ha i närheten. Det har ju några praktiska konsekvenser när man är på resa. Det är ju trevligt och artigt att försöka dricka det vin som växer närmast. Det är faktiskt även normalt billigare att göra så.
Det är billigare att dricka en god Chablis i Chablis än på andra ställen – man behöver inte komma hem för att det skall bli dyrare. Dessutom brukar mat och vin passa bättre ihop om man väljer ett lokalt vin.
Sedan är det självklart även kul att veta vad det är för vinområden man passerar. Plantorna ser som sagt likadana ut överallt, så det är nog mera känslan och minnet som är det som består. Sen brukar det vara mycket, mycket mer intressant att läsa torra vinböcker efter att ha besökt ett område.
För den som är intresserad av viner: (alla andra kan hoppa till nästa inlägg)
Sancerre AOC är en enkel appellation. (Bilden visar lite hur fanatiska de är med sitt vin..) Det finns bara en och alla vita viner görs på Sauvignon blanc.
Det som kanske är mindre känt är att det även finns röda och roséviner gjorda på Pinot Noir. Mycket lätta och ljusa. Enligt min smak lämpligt till gris eller kyckling, som annars kan vara svårt att hitta vin till. Röda kan vara för kraftiga och man vill kanske inte ha en ekad chardonnay den dan.
Vitt: Sauvignon blanc
Rött & Rosé: Pinot noir
Puilly Fumé är ännu enklare. Vitt: Sauvignon blanc (och gott. Harmt bara att det även är dyrt.)
Coteaux du Giennois VDQS är ju en lägre apellation och den något bättre Coteaux du Giennois
Cosne-sur-Loire VDQS Vitt: Sauvignon blanc Rött & Rosé: Gamay & Pinot Noir
De bör ju likna Sancerre och Puilly Fume, men vara enklare och dyrare än de dyraste kan de ju inte vara!
Menetou-Salon AOC Vitt: Sauvignon blanc Rött & Rosé: Pinot noir
Quincy AOC Vitt: Sauvignon blanc
Reuilly AOC Vitt: Sauvignon blanc Rött: Pinot noir & pinot gris Rosé: Pinot gris
Detta är viner som enligt vinböcker hör till östra Loire även om Puilly Fume faktiskt geografiskt befinner sig i Bourgogne. Gränsen går längs Loirefloden.
Om vi sedan se längre österut så kommer först vindistrikten sydost om Auxerre. De är inte så kända nu. Enligt vinböckerna hör de till Chablis-området. Vad jag har förstått så fanns där enorma vinodlingar innan vinlusen nådde området.
De började odla vin redan under det andra århundradet och under medeltiden sades det att ett vin från Auxerre var ett vin för kungar. Det var här man började odla Chardonnay och Pinot Noir, numera de mest kända druvorna i Bourgogne. Här är redan AOC-systemet lite mer besvärligt.
Det finns två allmänna appellationer för vittvin:
Bourgogne (blanc) AOC Chardonnay
Bourgogne-Aligote AOC för Aligote-druvan
En för mousserande: Cremant de Bourgogne AOC som görs på Chardonnay, Pinot Noir och Aligoté.
Det var här man började med Cremant de Bourgogne. Det börjar vara det närmaste man kan komma Champagne både geografiskt och druvmässigt.
För röda viner finns ett allmäntBourgogne (rouge) AOC på Pinot Noir.
Utöver detta finns de bättre appellationerna med bynamn. De kan komma från en eller flera byar kring den, som gett namnet åt appellationen.
Bourgogne Côtes d’Auxerre AOC
Bourgogne Chitry AOC
Bourgogne Coulanges AOC
Irancy AOCSaint-Bris AOC
Bourgogne Passetoutgrain AOC
De vita görs på Chardonnay och de röda främst på Pinot Noit.
Irancy får använda den gamla druvan César och Passetoutgrain får använda Gamay.
Utöver detta har jag hittat appellationen
Sauvignon de St-Bris VDQS, som naturligtvis görs på Sauvignon blanc.
De har en vinfestival i St-Bris-le-Vineux utanför Auxerre 11-12 november 2006.
Så har vi då riktiga Chablis (foto med Chablis i bakgrunden) som helt enkelt ligger kring den vackra lilla byn Chablis med 2700 innevånare. Appelationerna är i alla fall enkla: Vitt vin, som görs på chardonnaydruvor. Den bästa är Chablis Grand Cru AOC, som odlas på några kullar nordost utanför byn. Ett lite område, som producerar ypperliga eokade chardonnay-viner. Tyvärr är de lite dyra.Väster och öster on byn finns spridda vinodlingar där det nästbästa vinet producerar: Chablis Premier Cru AOC.
Runtom Chablis finns sedan även odlingar av Chablis AOC och Petit Chablis AOC. Den sistnämnda anser I alla fall en vinguide att borde strykas eller I alla fall degraderas. Petit Chablis kan man få för 8,5 Euro. Chablis kostar kring 11 Euro och Premiere Cru eller 1er Cru som de skriver kostar kring 13-14 Euro. Grand Cru kan kosta mellan 23-36 Euro. Så när man en gång tagit sig till Chablis och går på bar så verkar det nästan självklart att man väljer ett glas 1er Cru eftersom prisskillnaden inte är så stor neråt. Däremot får man faktiskt inte Grand Cru glasvis.
Utöver detta så kan man hitta Cremant de Bourgogne, som odlas inom Chablisområdet. När vi var till Sancerre och Chablis i våras så tyckte vi väldigt mycket om Sancerrevinerna. Puilly Fume var ännu bättre, men betydligt dyrare, så prismässigt ansåg vi att Sancerre var mest prisvärda. När vi sedan kom till Chablis blev jag faktiskt besviken över smaken. Jag tyckte de var sämre än Sancerre och framförallts så var det ju betydligt dyrare. Nå efter några dagar med oekad chardonnay så vande jag mig nog med smaken och uppskattade dem bättre. Även efter resan har jag nu börjat pröva mer oekad chardonnay. Men sammantaget så anser jag nu att Sancerre är det mest prisvärda vinet.
Det skall bli spännande att botanisera mer bland Puilly Fume och vinerna mellan Chablis och Auxerre och även de enklare Coteaux de Giennois.
Kring Orleans finns Vin de l’Orléanais VDQS
Röda och rosé görs på Pinot Noir, Pinot Meunier och Cabernet.
Vita på Chardonnay och Pinot Gris
SV om Sancerre finns Meneton-Salon AOC
Röda och rosé görs på Pinot Noir
Vita på Sauvignon Blanc
Bortom Bourges i SV finns Reuilly och Quincy.
Quincy är vit och görs på Sauvignon Blanc.
Reuilly röd görs på Pinot Noir och Pinot GrisReuilly vit görs på Sauvignon blanc
När man tänker på Frankrike tänker man ju ofta på viner. Även när vi funderade på var vi skulle bo en tid i Frankrike så tänkte vi på vinerna och vindistrikten.
Vi kommer nu, vad jag förstår inte att bo i ett vindistrikt, däremot har vi väldigt nära till några väldigt fina distrikt och vi kommer att köra omkring i några andra. Några mil söderut har vi två av världens bästa Sauvignon Blanc-distrikt. Väster om Loire finns Sancerre AOC (se foto) och öster om Loire finns Puilly-Fume AOC. Sju mil österut har vi Chablis AOC, om inte världens bästa charonnaydistrikt så är det i alla fall ett av de mest kända. Sedan har vi mellan oss och Puilly Fume delar av Coteaux de Giennois VDSQ, vilket självklart även finns nordväst om oss mot Gien. Kring Orleans finns Vin d’Orleans VDSQ.
Bortom Sancerre finns Meneton-Salon AOC och bortom Bourges finns Reuille/Quincy AOC.Ser vi ännu längre bort i Loire så har vi det ännu för mig okända Saint-Pourcain söder om Moulins.
Västerut har vi Valencay AOC kring slottet. Kring Chateau Cheverny finns logiskt nog Cheverny AOC och den lilla Cour-Cheverny AOC. Bortom de två byapellationerna finns sedan den allmänna Touraineapellationen. Längre västerut kommer vi nog inte att köra.
Norrut har vi Champagneområdet. Vi har planerat en dagstripp till Troyes. Tyvärr ligger det klassiska champagneområdet ännu åttio kilometer norrut. Det skulle göra sex timmars körning tur och retur. Sen orkar man nog inte kolla druvor efter det. Men enligt en vinbok så borde det i alla fall finnas nån druva utanför Troyes. Vilken appellation det är har jag inte lyckats klura ut. Det behöver inte heller vara något mousserande utan kan vara ett helt vanligt vin.
Längre åt sydost har vi naturligtvis Bourgognevinerna, men de är för långt borta för denna vistelse. Men vi kommer antagligen att köpa någon flaska från något butik. (Foto från Côte de Nuit)
Frankrike har ett väldigt exakt appellationssystem som strävar till att göra vinerna så homogena som möjligt inom en appellation. De har bestämmelser om vilka druvor som kan användas, vilka maximala proportioner, hur mycket man får ta ut per hektar dvs hur rankorna skall beskäras och så vidare.
För den som är van med viner från den sk nya världen kan detta verka svårare. Där står ju oftast druvans namn på flaskan. I Frankrike ”vet” alla vilken druva som ingår. Det står väldigt sällan på etiketten. Det kan stå på baksidan, men där är ju texten på franska och det är ju inte alla som begriper sig på det. Det kan därför vara intressant att titta lite närmare på vilka druvor som de olika appellationerna använder sig av.
Den andra viktiga dimensionen för att få vinerna homogen är att dela upp ett distrikt i mindre områden, ofta benämnda efter byarna. Enkelt för dem som bor där, men knepigare för den som inte kan alla byar i Frankrike… På restaurang är det inte något problem eftersom ju vinerna finns väldigt systematiserade med mellanrubriker.
Men om man vill köpa i ett snabbköp där de kan stå i alfabetisk ordning enligt tillverkaren eller marknadsföringsnamnet än det ett h-e! Jag har varit intresserad av viner snart tjugo år och därför har jag väl satt mig in lite extra i de viner vi kommer att ha i närheten. Det har ju några praktiska konsekvenser när man är på resa. Det är ju trevligt och artigt att försöka dricka det vin som växer närmast. Det är faktiskt även normalt billigare att göra så.
Det är billigare att dricka en god Chablis i Chablis än på andra ställen – man behöver inte komma hem för att det skall bli dyrare. Dessutom brukar mat och vin passa bättre ihop om man väljer ett lokalt vin.
Sedan är det självklart även kul att veta vad det är för vinområden man passerar. Plantorna ser som sagt likadana ut överallt, så det är nog mera känslan och minnet som är det som består. Sen brukar det vara mycket, mycket mer intressant att läsa torra vinböcker efter att ha besökt ett område.
För den som är intresserad av viner: (alla andra kan hoppa till nästa inlägg)
Sancerre AOC är en enkel appellation. (Bilden visar lite hur fanatiska de är med sitt vin..) Det finns bara en och alla vita viner görs på Sauvignon blanc.
Det som kanske är mindre känt är att det även finns röda och roséviner gjorda på Pinot Noir. Mycket lätta och ljusa. Enligt min smak lämpligt till gris eller kyckling, som annars kan vara svårt att hitta vin till. Röda kan vara för kraftiga och man vill kanske inte ha en ekad chardonnay den dan.
Vitt: Sauvignon blanc
Rött & Rosé: Pinot noir
Puilly Fumé är ännu enklare. Vitt: Sauvignon blanc (och gott. Harmt bara att det även är dyrt.)
Coteaux du Giennois VDQS är ju en lägre apellation och den något bättre Coteaux du Giennois
Cosne-sur-Loire VDQS Vitt: Sauvignon blanc Rött & Rosé: Gamay & Pinot Noir
De bör ju likna Sancerre och Puilly Fume, men vara enklare och dyrare än de dyraste kan de ju inte vara!
Menetou-Salon AOC Vitt: Sauvignon blanc Rött & Rosé: Pinot noir
Quincy AOC Vitt: Sauvignon blanc
Reuilly AOC Vitt: Sauvignon blanc Rött: Pinot noir & pinot gris Rosé: Pinot gris
Detta är viner som enligt vinböcker hör till östra Loire även om Puilly Fume faktiskt geografiskt befinner sig i Bourgogne. Gränsen går längs Loirefloden.
Om vi sedan se längre österut så kommer först vindistrikten sydost om Auxerre. De är inte så kända nu. Enligt vinböckerna hör de till Chablis-området. Vad jag har förstått så fanns där enorma vinodlingar innan vinlusen nådde området.
De började odla vin redan under det andra århundradet och under medeltiden sades det att ett vin från Auxerre var ett vin för kungar. Det var här man började odla Chardonnay och Pinot Noir, numera de mest kända druvorna i Bourgogne. Här är redan AOC-systemet lite mer besvärligt.
Det finns två allmänna appellationer för vittvin:
Bourgogne (blanc) AOC Chardonnay
Bourgogne-Aligote AOC för Aligote-druvan
En för mousserande: Cremant de Bourgogne AOC som görs på Chardonnay, Pinot Noir och Aligoté.
Det var här man började med Cremant de Bourgogne. Det börjar vara det närmaste man kan komma Champagne både geografiskt och druvmässigt.
För röda viner finns ett allmäntBourgogne (rouge) AOC på Pinot Noir.
Utöver detta finns de bättre appellationerna med bynamn. De kan komma från en eller flera byar kring den, som gett namnet åt appellationen.
Bourgogne Côtes d’Auxerre AOC
Bourgogne Chitry AOC
Bourgogne Coulanges AOC
Irancy AOCSaint-Bris AOC
Bourgogne Passetoutgrain AOC
De vita görs på Chardonnay och de röda främst på Pinot Noit.
Irancy får använda den gamla druvan César och Passetoutgrain får använda Gamay.
Utöver detta har jag hittat appellationen
Sauvignon de St-Bris VDQS, som naturligtvis görs på Sauvignon blanc.
De har en vinfestival i St-Bris-le-Vineux utanför Auxerre 11-12 november 2006.
Så har vi då riktiga Chablis (foto med Chablis i bakgrunden) som helt enkelt ligger kring den vackra lilla byn Chablis med 2700 innevånare. Appelationerna är i alla fall enkla: Vitt vin, som görs på chardonnaydruvor. Den bästa är Chablis Grand Cru AOC, som odlas på några kullar nordost utanför byn. Ett lite område, som producerar ypperliga eokade chardonnay-viner. Tyvärr är de lite dyra.Väster och öster on byn finns spridda vinodlingar där det nästbästa vinet producerar: Chablis Premier Cru AOC.
Runtom Chablis finns sedan även odlingar av Chablis AOC och Petit Chablis AOC. Den sistnämnda anser I alla fall en vinguide att borde strykas eller I alla fall degraderas. Petit Chablis kan man få för 8,5 Euro. Chablis kostar kring 11 Euro och Premiere Cru eller 1er Cru som de skriver kostar kring 13-14 Euro. Grand Cru kan kosta mellan 23-36 Euro. Så när man en gång tagit sig till Chablis och går på bar så verkar det nästan självklart att man väljer ett glas 1er Cru eftersom prisskillnaden inte är så stor neråt. Däremot får man faktiskt inte Grand Cru glasvis.
Utöver detta så kan man hitta Cremant de Bourgogne, som odlas inom Chablisområdet. När vi var till Sancerre och Chablis i våras så tyckte vi väldigt mycket om Sancerrevinerna. Puilly Fume var ännu bättre, men betydligt dyrare, så prismässigt ansåg vi att Sancerre var mest prisvärda. När vi sedan kom till Chablis blev jag faktiskt besviken över smaken. Jag tyckte de var sämre än Sancerre och framförallts så var det ju betydligt dyrare. Nå efter några dagar med oekad chardonnay så vande jag mig nog med smaken och uppskattade dem bättre. Även efter resan har jag nu börjat pröva mer oekad chardonnay. Men sammantaget så anser jag nu att Sancerre är det mest prisvärda vinet.
Det skall bli spännande att botanisera mer bland Puilly Fume och vinerna mellan Chablis och Auxerre och även de enklare Coteaux de Giennois.
Kring Orleans finns Vin de l’Orléanais VDQS
Röda och rosé görs på Pinot Noir, Pinot Meunier och Cabernet.
Vita på Chardonnay och Pinot Gris
SV om Sancerre finns Meneton-Salon AOC
Röda och rosé görs på Pinot Noir
Vita på Sauvignon Blanc
Bortom Bourges i SV finns Reuilly och Quincy.
Quincy är vit och görs på Sauvignon Blanc.
Reuilly röd görs på Pinot Noir och Pinot GrisReuilly vit görs på Sauvignon blanc
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar