Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 28 januari 2009

7.6 Château de Chambord





Minnen från ett av slottenas slott!
Slottet ligger i Loiredalen, öster om Tours och söder om Loirefloden. Frans I lät bygga detta jaktslott i början av 1500-talet. 1800 män byggde det i 18 år. 1537 var det färdigt. Han bodde själv där 60 nätter. Innan vi varit där hade jag bara sett ett ”frimärke” i en guidebok. Tre våningar högt. Det kan väl inte vara så stort tänkte jag?
Slottet är ca 55 meter högt. Varje våning är över tio meter inomhus! Tyvärr saknas inredning i stora delar av slottet, men storleken etc etc gör ändå att det är oförglömligt. Det lär vara ritat av Leonardo da Vinci, som kom till Frankrike med Frans I. Slottet förefaller vara osymmetriskt, men är fullständigt symmetriskt. Det är de märkliga tornen som ger en märklig illusion. I slottet finns en prisvärd restaurang, som tyvärr väldigt få verkar hitta till. Där kan man äta innanför tio meter tjocka murar..
De så kallade höjdpunkterna är bland annat alla de slamanderemblem, som finns. Det var Frans I:s emblem. Det lär finnar på 800 ställen. Jag räknade faktikst inte dem.
En annan speciell sak är den dubbla spiraltrappan, som enligt legenden ritades av da Vinci. Det är alltså helt enkelt två trappor i en. Två personer kan starta uppe och nere, och om man valt rätt "korridor", och sluta nere och uppe utan att mötas i trappan.




Inga kommentarer: