Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 22 oktober 2006

2.53 Kyrkorna i Moulinstrakten

Kära dagbok!

Igår besökte vi tre kyrkor.Den första hade det korta och enkla namnet: Basilique-Katedrale Notre-Dame-des Anges de Moulins. Moulins var säte för Bourbonhertigarna från 900-talet. På 1400-talet blev den huvudstad för dem och i slutet av 1500-talt blev Bourbonerna även kungar av Frankrike. Frankrikes sista (eller senaste som en del föredrar att säga) kung var en Bourbon.

Katedralen är byggd omkring år 1500 och fick en tillbyggnad och de två tornen på 1800-talet. Men de imiterade den gotiska stilen. Det gör emellertid att kyrkan är i väldigt finns skick och de olikfärgade stenarna bildar vackra mönster på fasaden. Portalerna är förvånansvärt enkla, men inredningen är desto finare. Mängder av vackra glasmålningar, vackra tavlor och underbara statyer.

Som vanligt även en staty av Jeanne d’Arc, denna gång knäböjande framför en svart madonna staty. Det hävdas att hon bad framför denna staty då hon var i stan 1429. Statyn var då i en annan kyrka, eftersom denna inte ens var bygd. Antagligen var det i juni, för så brukar det stå i alla de andra kyrkorna. Hon måste nog ha haft en jobbig månad, den 17-åriga jungfrun av Orleans. Detta är en katedralerna, som är i väldigt fint skick. Det är ganska mörkt i katedralen, men annars tycker vi att den är vacker att vandra omkring i.

Den andra kyrkan låg i den lilla byn Souvigne med drygt 2.000 innevånare en mil västerut. Den var huvudstad i Bourbon fram till 1400-talet. Där finns en klosterkyrka, som byggdes på 1000-talet och tillbyggdes på 1400-talet och på 1700-talet. Tyvärr var den under renovering, så vi kom endast in i en liten del av den enorma kyrkan. Den lär vara den största i Bourbon. Den kallas även en av Clunys fem döttrar. Cluny var ju klostret vars kyrka var störst i västvärlden tills Petersdomen i Rom blev färdig på 1500-talet. De ägde mer än 1000 kyrkor varav detta då var en av de största. Och medan huvudkyrkan ligger i ruiner, så är dnna bara i dåligt skick. Vi kunde i all fall gå in och se några av de vackra kapellen och några av de sarkofager som bourbonhertigarna lät resa över sitt minne. De använde denna kyrka som sitt begravningskapell kan man säga. Det skall vara den vackraste kyrkan i Bourbonnais, men det är svårt att verifiera eftersom vi bara kunde se en bråkdel. Ovanför ingången kunde vi i alla fall se en mörkröd madonna.

Den tredje kyrkan fanns i den lilla byn St-Menoux. En liten sömnig by med 800 innevånare och en fantastisk romansk kyrka från 1000-talet. Utanpå ser kyrkan ut att vara i rätt bra skick och det är den även invändigt. Den påminner om kyrkan i St-Benoit med sina höga utsmyckade pelare och vackra valv. Den är gjord av vackra gulaktiga stenar, vilket ger ett fint ljus. För att vara så pass gammal är den ändå rikligt utsmyckad med statyer och tavlor. Vid altaren har de en låda, som innehåller relikerna efter den helige Menoux, som var från Irland och som levde på 700-talet. På det hela taget var det varit tre fina utflyktsmål. Katedralen var i bäst skick, men även kyrkan i St-Menoux var klart värt en liten utflykt.

Inga kommentarer: