Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 22 december 2010

Klosterkyrkan Alcocaça


Kära dagbok!

I söndags besökte vi Portugals största kyrka. Klosterkyrkan Alcobaça, som faktiskt är en kopia av den numera nerrivna kyrkan i Cluny. Vad jag då förstår så borde den vara den näst största eller den tredje största kyrkan i Europa. Själva kyrkan färdigställdes 1228, men de TRE klostren i anslutning färdigställdes senare, liksom även tillbyggnaden av kyrkan.
Eftersom den är så gammal, så betyder det att den ju är väldigt lite utsmyckad. Det är liksom storleken, som är imponerande. Och naturligtvis de två klostergårdar vi kunde se. Den tredje var under renovering.
Eftersom vi besökte den på en söndag, så hade vi även möjlighet att delta en stund i mässan. Är ju lite jobbigt när man inte förstår någonting, så vi avlägsnade oss försiktigt efter en stund.
Efter mässan hade vi även möjligheten att få en privat visning av det de kallar relikrummet. I en tillbyggnad till kyrkan, gjord på 1700-talet så finns i änden ett runt förgyllt rum där de, som donerat tillräckligt till klostret fick en byst av sig och några ben sparade. När Napoleon "besökte" klosterkyrkan i början av 1800-talet var det viss någon i hans "sällskap" som tog med sig relikerna.
>Kyrkans största eller åt åtminstone mest kända sevärdhet är sarkofagerna av Kund Pedro och hans hemliga hustru Inés, som hans far kung Alfons lät mörda.
Han gifte sig i hemlighet med Inés när hans hustru och drottning hade dött, men detta gillade inte hans far, som då var kung.
När sedan hans far dött lät han riva ur hjärtat på de två mördarna och lät gräva upp Inés och krönte henne postumt till drottning. Han tvingade även hovfolket att kyssa hennes hand...
Nå hur som helst så är detta den mest kända och sanna kärlekshistorien i Portugal och många kommer för att se de fantastiska sarkofagerna där de ligger på var sida om koret. Och de är verkligen kanske de vackraste vi sett.

Inga kommentarer: