Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 22 oktober 2006

2.52 Muolins-utflykt

Kära dagbok!

Igår bar det av söderut. Målet var Moulins, en stad med drygt 25.000 innevånare och en katedral, samt några mindre byar med vackra kyrkor.
Vi började med genvägen mot Cosne och tog sedan motorvägen söderut förbi Cosne, Puilly, Charité och Nevers. Sedan tog den slut, men ersattes av en fin trefilig väg till Moulins. Vi far ändå över Loire, som vanligt. Efter Nevers blev landskapet kuperat, men något av Centralmassivet såg vi ändå inte till. Mest ängar med betande kankse-kor.

Vi kommer till Moulins och börjar med att köra mot turist-info / katedralen hur man nu ser eftersom de ligger nära. Vi kör runt den enorma ljusa katedralen, men parkeringsplatserna lyser med sin frånvaro. Vi passerar även en annan jättestor och vacker kyrka. Vi tar drygt 15 minuters rundtur innan vi till sist ser en bil, som är på väg ut ur sin ficka. Vi ställer oss på kö och kör in. Pust. Det blir att lägga i pengar för fyra timmar eller i praktiken två eftersom lunchen är gratis. Så tar vi våra böcker och börjar gå längs de smala gatorna. Vi ser den vackra gamla stan. Det finns gott om korsvirkeshus och annat, som verkligen ser gammalt ut. Vi passerar en restaurang, som ser intressant ut liksom ett patisserie. Sedan tar vi en tur runt katedralen och tillbaka till restaurangen.

Det är en liten restaurang, som ligger i ett hus från 1600-talet. Det har 16 sittplatser och är tomt när vi kliver in. Till förrätt väljer vi båda en lantlig sallad och till huvudrätt blir det kyckling med skogssås dvs trumpetsvamp. Ett glas cote de Procence rose får vi att smutta på. Till efterrätt har vi 14 olika alternativ att välja på. Frun väljer Tiramisu au cafe och jag väljer Creme Caramel med pistagenötter, en grön god geggamoja. Tyvärr för restaurangen dyker det bara upp tre andra gäster. Varför förstår vi inte.

Sedan går vi mot katedralen. Den är stängd. Jag uppfattar det som om de bara har luchstängt så vi tar ett vart kring det gamla Bourbon-slottet, som ligger halvt i ruiner. Så sätter vi oss på en bänk och noterar att de tydligen håller på att restaurera både katedralen och det gamla slottet eftersom de har byggställningar utanför bägge. Så är klockan två och vi gör ett nytt försök. ---
Efter besöket går vi och köper några bakelser och vandrar sedan mot bilen. Vi har sett en mycket välskött stad. Många gamla vackra hus och åtminstone två andra kyrkspiror för ett annat besök. Hit kommer vi gärna igen om vi råkar ha vägarna förbi. Nu vil vi se på omgivningarna och ställer kosan mot den lilla byn Sauvigny med ca 2.000 innevånare. Den ligger en mil åt väster. Nu börjar vi även få en liten känsla av Centralmassivet. Vi ser kullar på håll och kommer i alla fall lite högre upp. Efter tio minuter sitter vi utanför den väldiga kyrkan. ---
Efter besöket tar vi en promenad i byn. Vi söker efter smördegsgodis till huvudrätt. En by med tvåtusen själar bör ju ha ett sådant. Vi går fram och tillbaks längs de gamla husen och stan ser nog rätt övergiven ut även om den var huvudstad i Bourbon innan Moulis. Men det var visst på 1600-talet. Vi hittar inget charcuterie, så vi frågar en dam, som kan visa oss vägen. Där hitta vi en gammaldags smördegsinbakad paté, som vi väljer.

Sedan söker vi oss mot den lilla byn St-Menoux, som lär skall ha en vacker kyrka men bara 800 innevånare, så därför vågade vi inte låta matinköpet vänta.
Vi hittar enkelt som vanligt och ser kyrkan på långt håll och parkerar enkelt utanför.---
Efter besöket kör vi raka spåret hem.
Kvällsmålet blev lätt att tillreda. En minisallad och några ostknappar och så var den färdiglagad.
Moulins ****, Katedralen: *****, Restaurang Ancienne: ****,
Eglise Saint-Pierre & Saint Paul ***?, Souvigny: *,

Inga kommentarer: