Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 5 oktober 2006

2.29 Utflykt till Bourges

Kära dagbok!

Bron höll så vi kunde fortsätta vår söndagsutflykt mot Bourges. Vägen var rak och tråkig. I början kuperad men sedan flack. Mest åkrar men några skogar och mindre samhällen passerades.
När vi kommer in i Bourges försöker vi hitta en parkeringsplats. Det är knepigt eftersom många gator är avstängda för någon slags marknad, vilket gör assistenten galen. Nå, jag ser att vi är 500 meter från Palatset så vi väljer en friplats och stannar bilen. Jag försöker memorera platsen när Frun säger att vi kan ju ta GPSen med. Kanske inte så dum idé tänker jag och programmerar in bilen. Vi börjar gå mot vårt första mål.
Jacques Coeur föddes i Bourges ca 1400 och blev med tiden en av Frankrikes rikaste. Han blev chef för myntverket och seglade även med sin flotta till Fjärran Östern. Mellan åren 1443 och 1451 byggde han sitt palats, som alltså upptar ett normalt kvarter i staden. Sedan blev han anklagad för mordet på kungens älskarinna, Agnés Sorel, och blev arresterad men lyckades fly i väntan på dödsdomen. Han hjälpte påven, som hjälpt honom ur fängelset, i kriget mot turkarna och dog sedan 1456 på en grekisk ö.


Kungen konfiskerade naturligtvis palatset, men släktingarna återfick det senare. Efter några hundra år i släktens ägo blev så småningom staden äger till huset. Nu är huset ett museum. Tyvärr helt tomt på inventarier.
Jacques hann själv inte färdigställa huset och kunde aldrig mer återkomma till det efter att han blev fängslad.

Men vi fick i alla fall en guidad tur på franska genom vissa rum i palatset. Guiden var mycket pratsam så vi hann titta på detaljerna i lugn och ro. Rummen var stora som alltid och takhöjden var väl 10-12 meter. Fönstren däremot knappt tilltagna. Spisarna var fina liksom utsmyckningar kring dörrarna. Palatset hade även många vackra mosaikgolv. Men synd att det inte fanns möbler och annat som skulle ha gjort det mer levande. Värt besöket, men inte ett återbesök.
Efter slottet börjar vi söka oss mot katedralen, som ligger 500 meter längre bort. Vi hamnar in på marknaden och börjar se om vi kan få något att äta. Vi går längs en medeltidsgränd. Gatuplan har moderna boutiquer men andra och tredje våningen visar sina gamla korsvirkesfasader. Så småningom ser vi en enkel bar / brasseri och ser även en matskylt på gatan. Menyerna är billiga, men vi har bara en halvtimme på oss innan vi måste lösa in våra biljetter så vi sätter oss ner i förhoppningen ett får en croque madame, som de har på sin korta lista.
En man kommer fram och säger att de inte längre har mat. Den varma smörgåsen är han inte säker på men går och frågar. Svaret blir nästan som väntat nekande. I Frankrike får man inte mat halv fyra. Det är bara så. Men vi ser en vagn längre bort där de säljer crepes. Alla i kön väljer söta, men det går även att få salta. Så efter en stund så står vi vid vagnen och äter en varsin ost-crepe. Ser sedan att de även har en reblochon-crepe, så även de har tydligen märkt att den krämar sig fint när man värmer den.

Sedan bär det av mot katedralen. Vi köper våra biljetter och går in. Drygt tre timmar senare går vi ut igen. Som tur är vet GPSen fortfarande var bilen är en kilometer bort, så det är bara att traska i den riktningen. Det var nog en bra ide Frun hade. Det var inte lätt nu när solen hade gått ner att avgöra vart som är vart….
I pausen hade jag kollat att det var drygt 10 minuter snabbare via Sancerre så vi tar den vägen tillbaka. På det sättet så får vi först se lamporna från kullen på håll och sedan tack vare ett missförstånd med kartdamen så kommer vi även upp på utsiktsplatsen i Sancerre och få köra längs huvudgatan.
Väl nere igen så kör vi genom St-Satur och över Loire. Halvmånen speglar sig vackert på vår högre sida när vi kör över bron.
Vi har haft tur som lyckats hitta två lämpliga konserter på två veckor. Nu har vi bara sett två andra alternativ; en orgelkonsert i Bourges igen och Haydns pianokonsert i Vezelay-basilikan. Vi vill hellre ha sång, så vi avvaktar. Tips: Klicka på bilderna.
Bourges: ****, Palais Jaques Coueur ***, Mozartkonsert i St-Etienne *****

Inga kommentarer: