Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 15 oktober 2006

2.41 Slottsresa

Kära dagbok!

Efter en tidig väckning och en snabb frukost kom vi till och med iväg tidigare än planerat.

Slutmålet var inställt på Chateau de Chenonceau, men det första målet var Vailly-sur-Sauldre, men vi skulle även titta efter billigt bränsle eftersom bränslelampan redan lyste. Hemma i byn kostar det 1,27, men vi har hitta för 1,17 på annat håll.
Vi kör mot Loire och över floden. Det var dimmigt, så vi såg ingenting av floden. Vi kör mot nordväst längs småvägar och kommer till Vailly och söker upp en restaurang för att titta på menyerna och deras priser. Det är en enstjärnig restaurang, som vi funderar på att besöka. Den ser bra ut och byn är liten så det verkar inte som att det är de dyra hyrorna söm gör att maten är dyrare. Det kan verkligen vara kvaliten. Vi kollar bensinpriserna, men de är över 1,30 så vi fortsätter till nästa by. Nu kör vi längs en normal grön transportväg mellan regioner, men den är ändå bara tvåfilig. Trafiken är gles och landskapet är omväxlande med mörka djupa skogar och ljusa ängar. Vi kommer till nästa samhälle och finner att priset nu är 1,39. All time high på vår resa. Jag kollar reservtanken och så kör vi vidare.

Så kommer ti till Vierzon, en trafikknutpunkt och GPSen hittar många brensinstationer. Vi tar den närmaste och se där priset är 1,14. Det lägsta på vår resa. Tanken slukar 95 liter, så det blev en rejäl förtjänst på att vänta. Tyvärr gör tankning och betalning att resan blir tio minuter längre.
Sedan kommer vi upp på den betalda motorvägen så de följande fem milen går snabbt, men de kostar även 4,40 extra. Sedan blir det igen små vägar tills vi äntligen efter nästan tre timmars körning når Chateau Chenonceau. På parkeringen ser vi hundratals bilar, så denna tisdag i oktober är vi alltså inte ensamma om att vara här. I biljettkassan bekräftar hon att de har över en miljon besökare varje år. De har till och med öppet varje dag, vilket inte ens Versaille har. De har inte ens lunchstängt utan istället har de två lunchrestauranger, som har öppet mellan 12-14. Smart.
Vi går in. Efter fyra timmar går vi ut igen. Se nästa inlägg.
Vi kör hemåt, men efter att vi kör över floden Cher så svänger jag till höger dvs bortåt. Jag följer vägen och vi ser stängsel med prive-skyltar. Efter några kilometer ser vi en väg till höger som jag tar och vi kommer till floden. EN smal väg fortsätter i riktning mot slottet och den tar vi. Vi ser två bilar parkerade men forstsätter. Sedan blir vägen så smal och dålig att jag inte vågar fortsätta utan beger mig till fots för att ta de sista minnesbilderna av slottet, från en vinkel, som jag aldrig sett i någon broschyr eller guide. Slottet är kanske ännu vackrare här när man ser det enbart genom lövverket.
Jag möter även en fiskare, som säger att det inte kommer någon fisk. Men jag anser att han i alla fall har vacker utsikt där han står.

Sedan svänger vi hemåt och GPSen visar att vi skall komma hem 18:02.
Vägen hemåt känns nu bekant. Vi far nu via simhallen i Belleville-sur-Loire, så jag kan kolla in alla deras öppettider. Nu visar det sig att de ju ändå är bättre än de usla i Cosne. Sedan tillbaka över Loire och hem 18:04. Tiden har nog vår assistent koll på, men fågelvägen är 35 kilometrar kortare än landvägen. Tripmätaren visar nu att vi kört närmare 4.000 kilometer sedan vi startade på gårdsplanen hemma.
Kvällen går i stillhetens tecken, men lite trumpetsvamptuvning med lite smördegsgodis och en mikrosallad får vi i alla fall i oss. Ingen vill ha ost.

Inga kommentarer: