Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 5 oktober 2008

6.1 Katedraler vi sett

Nu bör det finnas bilder och länkar till de katedralbesök, som finns i bloggen. Vi har besökt några andra, men de finns ännu inte på bloggen.




Cathédral St-Maurice i Angers, Loire.

Ligger väster om Tours. Fasaden är från 1100-talet.





Katedral St-Etienne i Auxerre, Bourgogne (Yonne). Vårt besök.







Katedral St-Etienne i Bourges, Loiredalen, (Cher). Besök 2006 o 2007. Den bredaste av alla gotiska katedraler i Frankrike. Den som mest liknar den klassiska Notre Dame i Paris. Helt klart en av de finaste. Man kan även gå upp i det bortre tornet och har då en hänförande utsikt över hela staden. En av de katedraler, som vi har besökt under två resor.


Katedral St-Michel i Carcassonne OCH "katedral" / basilika St-Nazaire och St-Celsus i Carcassonne. Languedoc (Aude). Här var det lite mer knepigt. I Frankrikeguiden så talades om en katedral i citadellet, men när vi talde med folk i trakten så hävdade de att katedralen lån nere i "nya" staden. Så småningom lyckades jag lura ut att kyrkan i citadellet byggdes som katedral och var en katedral i många år tills man flyttade dess status till den yngre kyrkan nere i staden.
Besök till gällande katedral 2007.

Den modernare kyrkan ser inte mycket ut för världen utifrån, men är väldigt vacker innuti. Den äldre ser ju med katedrallik utanpå, men har inte mycket tavlor och statyer på insidan!



Katedralen Notre Dame i Chartres, Loiredalen, (Eure-et-Loir).

Besök 2006 o 2007 nr1 & nr2 Den första kyrkan byggdes redan på 300-talet. En version revs av vikingarna så noggrant att inte ens källarvåningen finns kvar. En brann 1020, varav grunden finns kvar under den nuvarande kyrkan. Följande brann 1194 och därför har kyrkan torn i två stilar, eftersom tornet var det enda som återstod. 66 år senare stod den nuvarande katedralen kvar. Drygt 100 meter hög.(Inte lätt att få på ett foto!) Ett konststycke i sig! Om man ser riktigt noga så kan man se Frun i svarta byxor lite till höger om de tre portalerna.

En av se största i Frankrike, och ja om man inte har tid med fler, så kan man nog titta till denna!







Basilikan St-Denis, Île de France (Seine-St-Denis). Besök 2007. Kallas basilika, men jag uppfattade att det ändå är en katedral. I kyrkan begravdes Dagobert I år 638 och efter det nästan alla franska kungligheter efter det. Finns inte någon plats i Europa med så många kungligheter samlade på en plats. Gravarna är minst sagt vackra konstverk.

De flesta kungligheter kan man se antingen i form av stående statyer eller liggande på sina sarkofager.

Enligt legenden gick St-Denis med sitt avhuggna huvud i handen från Montmartre (Martyrernas berg) i Paris till den plats de sen byggde kyrkan. Numera så anses väl nog kyrkan ligga "I Paris". Så idag är det nästan ett "underverk" att ta sig med bil i motsatt riktning!







Katedral Notre-Dame i Moulins, Centralmassivet (Allier). Besök 2006. "Nybyggd" dvs från 1800-talet, men byggd i gammal stil. Fantastisk färg på stenarna och mycket vacker inuti med gamla konstverk, som flyttats från äldre kyrkor.














Katedral Saint-Cyr & Saint-Juliette i Nevers. Bourgogne (Nievre). Besök 2006.
Ligger mellan hus och är svår att fotografera. Vi tyckte inte riktigt om den eftersom den hade moderna glasmålningar.

Orsaken till detta i sin tur var att den blev svårt skadad under andra världskriget.


Katedral St-Just och St-Pasteaur i Narbonne. Languedoc (Aude) Besök 2007. En av de få katedralerna som är symmetrisk. Pga bränder och att de inte är färdiga ännu (!) så är det mycket ovanligt att båda tornen är likadana. Tyvärr är det sen svårt att få en bild av det eftersom de omgivande husen ligger så tätt. Även annars en vacker katedral i den gamla universitetsstaden.










Katedral Sainte-Croix i Orleans. En mycket speciell katedral med mykcet flaggor inuti. Förstördes helt under religionskrigen, men byggdes upp igen. Skadades igen svårt under andra världskriget, men är nu i gott skick.







Katedral St-Etienne i Sens, Bourgogne (Yonne). Besök 2006. En väldigt vacker katedral, både invändigt och utvändigt. Mycket sevärd. Har även en mycket intressant museum.

Inga kommentarer: