Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 13 oktober 2006

2.37 Hårda tider

Kära dagbok!

Tider är så viktiga i Frankrike att jag vill skriva lite om dem.
Det viktigaste är att man äter lunch klockan 12.00 och börjar senast 12.30 Efter klockan ett skall man nog inte räkna med att man ens kommer in på restaurang även om de kanske formellt stänger först 14.00. Man kan inte stå i dörren och förklara att vi redan från dagis lär oss att slänga i oss maten så fort vi kan. Att vi i grundskolan måste köa och äta på 20 minuter och att vi är vana med att jobba och äta samtidigt eller att ta en lunch medan vi kör bil eller läser en tidning. En fransman förstår inte att en lunch kan ta mindre än en timme. Normalt tar den en och en halv timme och oftast tar den två timmar. Sådant är livet. Ce la vie??
Detta i sin tur betyder att i princip allt och då menar jag ALLT är stängt från ca 12.00 – 14.00. Må sen vara bensinstation, brödbutik, livsmedelsaffär, skobutik, (simhall FEL den är öppen!), turistbyrå och osv osv!

Vill man däremot äta klockan 14.30 så får man gå till en butik och köpa en baguett och stå på gatan. Eller som vi i Bourges 15.30. Det gick inte ens att beställa en varm smörgås med skinka och ett stekt ägg utan vi fick stå och äta en varsin crepe på gatan.
Sedan äter man middag mellan 19.00 – 22.00. Man kan börja 19.30 eller 20.00, men inte just senare. Vill man äta senare så kanske man kan gå till samma creperie…
Detta betyder att det inte går att göra så som man gjorde i sin ungdom på resa; nämligen att stiga upp sent, äta en rejäl frukost för att vid tvåtiden försöka sätta i sig något att äta. Nej, nej nej. Många är vi som den hårda vägen tvingats anpassa våra scheman även som turister efter fransmännens mattider. Eftersom man måste stå i matkön kl. 12.00 så är det ju fiffigast att försöka hinna med något program (museum/kyrka/slott/etc) mellan 10.00 – 12.00. Och då är det är fiffigast att äta en frukost senast kl. 9.00 så att man hinner bli hungrig igen. Och då är det ju fiffigast att inte gå så sent och lägga sig för att man skall hinna upp, även om det är på en semesterresa.
Sedan hinner man med en ny aktivitet efter lunchen när allt har öppnat igen. För det går ju oftast inte att gå på ett museum. Den enda butik vi hittat som är öppen under lunchtid är Auchan. Då känns det bra att ta en något senare frukost, uträtta några ärenden på vägen och kunna gå in i butiken 11.45. I Leader Price, Lidl, Atac och Supermarchen utanför St-Amand blir man utkastad klockan 12.00. Punkt!
Sedan har ju inte alla restauranger, slott etc öppet alla dagar. Och tro nu inte att det är så enkelt att de är stängda på söndager. Nej, exempelvis internetbutiken i Cosne var öppen på söndagar, men stängd på måndagar. De flesta restauranger är stängda två dagar i vecka, men det kan nästan vara vilka som helst. Svårast är det nog att hitta restauranger mån – onsdag. Så det är nog bra att lära sig de franska veckodagarna när man bläddrar i franska broschyrer. Sen uppger de ju öppethållningstiderna lite olika. En kan skriva öppet alla dagar och i följande mening skriva att det är stängt på tisdagar. En annan kan skriva öppen tisdag – söndag, vilket ju gör att den ör stängd på måndagar.
I vår lilla by är både brödbutiken OCH den lilla livsmedelsaffären stängd på måndagar.
Så att planera en resa med tanke på några intressanta inträden och en intressant restaurang är inte så lärt alla gånger. Och att sedan få det att passa med andra resor är lite svårare….
Och om man far till en stad utan att ha några broschyrer, så kan man alltså hamna i en stad där både kyrkan och museet är stängt – typ Montargis, och dessutom regn, regn...
När jag fick tiderna till simhallarna så sade damen visserligen att de gällde sommaren, men att det var ungefär samma på vintern. Det stämde inte alls. På sommaren har de det vanliga köret med lunchstängt. På vintern är det tvärtom. De öppnar 16.00 eller 17.00 men kan ha öppet en och en halvtimme under skollunchen någon dag i veckan.

Så när man väl bestämt sig för att besöka ett slott, så måste man först se efter vilken dag det är stängd, sedan att bestämma om man tar förmiddagspasset eller eftermiddagspasset. Eftersom det oftast ligger ett stycke bort så blir ofta vårt schema: Biltur – lunch – slotte – biltur. Det kan få den, som läser dagboken att tro att maten är det viktigaste när vi når målet. Det är viktigt, men kommer nog på andra plats! Men lättast är det att besöka katedraler, de brukar vara öppna alla dagar och de har sällan lunchstängt, men mattiderna måste ju ändå passas.

Inga kommentarer: