Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 1 december 2008

6.3 Slott i Syd-Frankrike (Languedoc-Roussilon & Provence)

1. SLOTT

Detta inlägg blir helt enkelt en innehållsförteckning med bilder av de slott vi sett.
Att slott heter château på franska har väl inte undgått någon. Men fästning heter också chateau på franska. Jag har ändå valt att indela slottet i fästningar och "bostadshus" dvs slott att bo i. Även om man ju även bodde i fästningar och även om boningsslott ju åtminstone under äldre tid användes som fästningar under orostider.
För att ytterligare dela upp dem i bättre och sämre, så har jag valt vår Frankrikeguide. de, som finns omnämnda där anser jag som i snitt något bättre och får komma i en grupp för sig.

Château de Grimaldi

Ligger i Cagnes-sur-Mer i Provence ett stenkast söder om Nice. Ett av de första slott, vi besökte, bortsett från vinslott i Bordeaux. Tyckte då att det var lite intresant även om vi nu inte orkade vandra i museet där de skulle förevisa olika redskap som används i olivoljeproduktionen... Vårt besök. Ett hus vi däremot anser att är värt ett besök i närheten ärMusée de Ephrussi de Rothchild Vårt besök, som emelelrtid inte kan räknas som ett slott.

2 FÖRSVARSSLOTT
2.1 Försvarsslott, som finns i Frankrikeguiden



Château de Perpeytuse
Glömmer aldrig när vi närmade oss 2007. Vi sökte och tittade upp på alla berg för att se var det fanns (visst GPSn visade att vi var på rätt väg) men vi såg ju intet. Till sist började vi inse att det som på ett berg bara såg ut som små klippor var nog fästningen. Sedan en inte helt lätt promenad upp i duggregnet tills vi kom till fästninge, som helt enkelt var kamouflerad mot berget.





Château de Carsassonne
Beskrivs som en fulländat restaurerad medeltida stad. Anses vara den största fästningen i Europa. Vi hade aldrig hört talas om den när vi bokade vårt hur i Languedoc hösten 2007. Böckerna talade om strategiskt läge. Jag förstod ingenting. Men visst en titt i hitrorieböckerna och en titt på plats gav nog svaren.
Alla som ville komma från Medelhavet och Atlanten måste fara i denna naturliga dal mellan Pyrennerna och centralmassivet. Å andra sidan var Frankrikes sydgräns i slutet av 1100-talet just i denna dal. Först på Ludvig XIV:s tid flyttades gränsen till Pyrenneerna.
Fästningen har två murar och vallgrav och innanför murarna finns sedan den egentliga fästningen...
2007 besök Nr1 Nr2 Nr3 Nr4 Nr5

Château de Montségur

För den som läst DaVinci koden eller kanske ännu mer den som orkat läsa bakgrundboken Heligt blod - helig Gral, känner ju till detta slott. Här längs bergskanten fördes (kanske) de hemliga böcker som (kanske) visade att Jesus (kanske) var gift med Maria Magdalena och (kanske) till och med bodde i trakten under sina sista år på jorden.

Men berget och resterna av fästningen finns säkert!







2.2 Försvarsslott, som inte finns i Frankrikeguiden

Château d'Arques


Ett lite annorlunda försvarsslott, som helt enkelt ligger mitt ute på en slätt. Men det är omgivet av berg, som inte är så lätta att ta sig över...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fin sida.
Jag älskar frankrike och vill gärna åka dit igen. Såg en rolig sida där man kan köpa resor billigt www.lyxauktioner.se
kolla in den!
Hej hej
IA

stephan sa...

Vi håller på att kolla upp boende via Homeliday (finns som länk). Vill man vara >3 veckor så ligger priserna på mindre än halva normalpriset om man håller sig utanför juni-aug. Sen kör vi bilen ner och bränslet har ju gått ner rejält, så det finns ju fördelar med finanskrisen.
Är det kanske "gamla" IA, som klarade Marie-Antoinette-rebusen?