Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 21 oktober 2011

Vecka med Benedictinerkloster


Kära dagbok!

Senaste vecka avslutades med att vi var till klosterkyrkan i Fécamp för att lyssna till Mozarts Requim. Inte helt obekant för oss. Fösta gången jag lyssnade till den live var i Wien för många år sedan. Och i Frankrike verkar den vara populär, så det har blivit några gånger genom åren.
Denna gång då i en av de större kyskorna. Bara några meter kortare och lägre än Notre Dame de Paris. Man kan ju undra hur en "okänd" ort vid kusten kan ha en så stor kyrka. Orsaken är "enkel". På 600-talet lyckades de få tag i en burk med vad som påstods vara Jesu blod. Detta är en av Frankrikes finaste reliker och kyrkan blev ju populär. När den sen brann på 1100-talet så kunde man bygga en verkligt stor kyrka och dessutom hade man en hel del andra byggnader, som nu efter religionskrig och revolution har försvunnit.
Nå vi hade sen planerat fara till ett annat kloster i slutet av veckan, så vi tänkte att vi då för att göra veckans tema rejält så kunde vi besöka ett nunnekloster (även det ett Benedictinekloster) i närheten av Fécamp. Där fanns ca tio nunnor, två manliga präster och en publik på sju näsor. Men fin sång och lite tal. De har denna mässa varje dag, och flera gånger...Så besökte vi då Saintes-Georges de Boscheville, som grundades och byggdes 1113. Har även där funnits många byggnader, men de flesta är förstörda. Men för några år sedan så återuppbyggde man trädgården så nu har man i alla fall en vecker och fungerande helhet även om det inte finns några benediktinermunkar längre.
Njut av bilderna!



4 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,

finns det någon möjlighet att kontakta dig via e-post angående ett länkbyte?

Med vänliga hälsningar,

Anders

stephan sa...

Hej Anders. Jag kanske förstår länkbyte, men varför måste man ha kontakt via e-mail för det?

Anders sa...

Hej Stephan,

det brukar ofta bli lite mailande fram och tillbaka och det kanske inte är så intressant för andra att läsa det i kommentarerna.

Jag finns på anders at etmack.com om du är intresserad :)

Katarina sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)