Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 9 september 2006

1.11 Planer för vecka 1

Planerna för den första veckan i Bourgogne

Nu börjar planera bli mer konkreta över vad vi skall göra under våra veckor i Bourgogne. Vi har fått reda på att det varje söndagförmiddag hålls en marknad i St-Amand-en Puisaye. Där kan man då köpa grönsaker, kött och fisk. Jag vet ju även att jag har ett bageri ca två kilometer från huset. Ja det har vi börjat kalla för Arken. Vi hoppas dock att det inte blir någon syndaflod, utan bara så passligt med regn att vi kan hitta lite svamp.
Sedan har jag gjort upp ett schema med våra korta och långa utflykter och kollat in när de eventuellt är stängda. Katedraler är ju oftast öppna, men slott är oftast stängda en dag i veckan. Dessutom har jag kollat på Guide Michelin vilka lämpliga restauranger det kunde finnas i närheten. Varför chansa när andra gjort arbetet för en? Restauranger i Frankrike är sällan öppna alla dagar. Inte nog med att man måste passa deras mattider dvs äta mellan 12.00 och 14.00 och 19.00 och 21.00, man måste även anpassa sig efter vilka dagar de är öppna.
Det har gjort att våra mål / restauranger oftast är tillgängliga 3 – 4 vardagar. Lördag söndag har vi tänkt vara hemma eller fara på någon mikroutflykt. Det verkar inte längre bli någon shoppingdag. Handlar man grönsager, frukt, kött och fisk på torget. Morgonbrödet i bolangeriet och sötsakerna oftast i samma butik eftersom de ofta även har skylten patisserie så blir det inte så mycket annat att handla. Vattnet och hushållspappret får man väl ta nån gång i farten.
Så nu börjar även planerna bli mer konkreta för vad vi skall göra under den första veckan.
Vi räknar med att vi når Arken sent på lördagkväll om en vecka. På söndagförmiddag skall vi fara och handla till torget. Mitt i dan far vi till Cosne-sur-Loire, som ligger en mil västerut vid Loire. Där arrangeras en triathlontävling, som jag vill titta lite på. Kanske jag senare far och simmar i den lilla insjö där loppet arrangeras. Vår hyresvärd skall ställa upp i halvironman-varianten. Själv har jag gjort ett likadant lopp i år. Mitt tionde.


På eftermiddagen blir det självfallet dags för den heliga franska söndagsmiddagen, tillredd på råvaror köpta på torget på förmiddagen.
På måndagen har vi bestämt oss för att ta en långtur, men med mjukstart. Det är den som ligger närmast, SENS, och som då egentligen främst har en sevärdhet, Kadedralen St-Etienne.
Sens ligger ca 1,5 timmar norrut. Den lär ligga vackert till där floderna Vienne och Vanne sammanstrålar.
Vi tänkte fara dit genom att ta vägen mot Auxerre och svänga norr vid Toucy mot Joigny. Där svänger vi mot nordväst och kör längs floden Yonne mot Sens. Det är ju samma flod som rinner genom Auxerre. Tillbaks tänkte vi ta den snabbaste vägen enligt GPSen, vilket då alltså betyder mer rakt mot Arken längs småvägar.
Tisdag är planerad som en hemmadag, så det blir väl så som jag får ta mig till Cosne eller någonstans för att fixa ett internetabonnemang.
På onsdag far vi till Gien och tittar på deras slott från 1400-talet. På vägen kan vi titta på den märkliga bron i Briare. Där går det alltså en kanal med slussar över Loirefloden!
Några intressanta restauranger är inprickade.
På torsdag blir det i alla fall en hemmadag för alla om internet fungerar!
På fredag blir det en liten utflykt till Sancerre, som ligger tre mil åt sydväst.
Där blir det till att köpa lite fransk snabbmat och antagligen lite vin. Vi bodde där i våras tre dar, så vi känner ju stan väl.
I helgen lär vi väl vara hemma och ta det lugnt och planera den följande veckan.

Inga kommentarer: