Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 24 september 2006

2.7 Utflykt till Nevers

Kära dagbok!

Idag är det tisdag.
Nu börjar vi komma in i rutinerna här. Jag stiger upp och drar för några fönsterluckor så att Frun kan sova vidare en stund till. Tyvärr måste hon idag sova på golvet. Jag tar en promenad runt huset för att se om jag kan se några nya intressanta fåglar.
Sedan är det dags att fara och hämta brödet. Nu hade jag ju min cykel och det lokala boulangeriet borde vara öppet. Så jag far iväg på cykel, som jag ju faktiskt inte ens hade provat före. Noterade att den hade 15 växlar. Vet verkade lite väl mycket men, man måste ju inte välja alla. Jag väljer att ta vägen och inte via skogen. Det betyder att jag först utanför gårdsparken har en 400 meters allé med åkrar och betande kreatur vid sidan om. Sedan kommer jag till stora vägen där det växer björnbärsbuskar på båda sidor. Nu märker jag verkligen hur brant backen är och märker att högsta växeln är lämpligast. Snabbt kommer jag ner för backen och förbi kyrkan och till butiken. God dag frun, en baguette tack! går som rinnande vatten redan. Någon small talking blir det ännu inte fråga om. Sen går jag ut, placerar den 72 cm långa baguetten på pakethållaren och far iväg som vilken fransman som helst. Nu märker jag att ettans växel är det enda alternativet. Tur att cykeln hade femton växlar!
Efter morgonmålet med färskt bröd och hemlagad björnbärssylt är det bara att klä om för en utfärd. Målet för dagens utfärd blev efter många om och men Nevers. Vi har valt att ta vägen mot Loirefloden och sedan strandvägen till Cosne för att där ta motorvägen vidare. I Neuvy-sur-Loire postar vi ett grattiskort, som vi hoppas kommer fram i tid. Om inte så: Grattis Staffan!
Utanför Puilly-sur-Loire ser vi resans första vinrankor.
Sedan ser vi även resans första bilolycka. Tydligen en förare som fått sladd på sin husvagn på motorvägen. SAABen är illa hoptryckt framtill och husvagnens överdel ligger några meter från underredet. ”Inälvorna” ligger utspridda på motorvägen. Vi tror inte att någon människa har skadats illa, men det är nog inget trevligt slut eller början på en semester.
När vi kommer till Charité-sur-Loire kör vi in i stan. Vi har tänkt ta reda på var den klassiska konsert eller snarare de gregorianska sångerna skall sjungas på lördag. Enligt pappren jag fick i St-Amand borde de ha något på gång där. På turistbyrån får vi reda på att det är i kyrkan intill. Vi går in och ser en stor gammal kyrka, nåja alla är gammal, men jag är ju ingen historiker. Men åt romanska hållet borde det vara dvs min gissning är att den är byggd 1132 på våren. Men en är i alla fall stor, så vi börjar väl luta åt att det blir en konsert här på lördagskväll. Staden verkar trevlig och vi kan ju dessutom besöka det gamla klostret.
Sedan far vi över Loirefloden och hamnar i departementet Cher. Vi kör längs småvägar och ser en vacker sluss i Marseille (jodå, finns här också). Så småningom närmar vi oss Nevers.

När jag ser mig omkring bland alla moderna och tråkiga hus har jag svårt att tro att vi skall nå målet dvs katedralen inom fyra minuter. Vi står och väntar i en korsning och jag ser järnvägsstationen till höger och tänker att dethär var nog en tråkig stad. Så kommer trafiken igång och jag svänger in på en fantastisk huvudgata med gamla hus och flaggor som banderoller i långa banor.
Snart kommer vi så nära våra mål att kan parkera bilen. Vi går mot några vackra byggnader och söker oss mot lunch-oasen. Jag har prickat in den på kartan men ändå lyckas vi missa gatan eller gränden borde man nog säga. En mycket anspråkslös gränd mellan två huvudgator men skylten hänger vackert ovanför den gamla dörren. Enligt Guide Michelin skulle den vara i medeltida stil, så det här stämmer ju in. En sista koll att menyerna håller prisklassen innan vi går in och uppför den breda stentrappan.
Därinne väntar oss en restaurang med en stor öppen stenspis, breda bjälkar i taket, utsikt över gamla staden åt både höger och vänster och en jättestor gobeläng. Hm, nog ser det medeltida ut alltid.

Men maten var färsk och bra. Frun tyckte om pärlhönan och jag gillade den inbakta osten på salladsbädden. Den fyllda tonfisk och anjovisfyllda tomaten på en bädd av ratatouille var även den bra. Till detta tyckte vi att en liten flaska Julinenas-vin från Beajoulaise skulle och kunde passa bra. Restaurang La Botte de Nevers var stämningsfull och vacker. Pärlhönan var en pärla, men hur någon hittar dit utan en guidebokbegriper vi inte! (Tips: Om man klickar på bilden så blir den större!)
Sedan var det dags att vandra iväg för att besöka katedralen, slottet och en kyrka från 1097.
Besöken får en egen sida i dagboken.
På väg dit såg vi ett intressant patisserie, så på vägen tillbaka så köpte vi några bakelser, som minne från staden.
Vi körde hem längs motorvägen, dvs det gick snabbt och vi såg ingenting.
Vi ger betyget ** för katedralen, **** för staden och **** för restaugangen av fem möjliga.
Väl hemma så fann jag en påse med post instucken bakom pelargonerna i köksfönstret. Vi har fått vår första post! Två veckotidningar och tyvärr även några räkningar.
Kvällen gick igen till att studera broschyrer, en liten promenad och att planera morgondagen med ännu en utflykt till Cosne och att inhandla det resterande vi behöver i grundsortimentet och att framförallt se till att jag har alla ingredienserna för att laga en boeuf bourguignon, som kommer att bli helgmat vår första hela helg i Bourgogne.
Till kvällsmat åt vi det jag kallar fransk snabbmat: Två ostquichar, som vi köpte på marknaden i St-Amand och en liten enkel sallad och en delad bakelse som efterrätt med tanke på att vi bara har en storlek kläder med oss. Den franska dressingen till salladen gjorde jag hemma på alla de oljor, som vi hade kvar i skåpet.
Sen var det dags för mellanhopporna, men idag hördes ingen kattuggla.

Inga kommentarer: