Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 28 september 2006

2.20 Château de Sully-syr-Loire


Kära dagbok!

Chateau de Sully-sur-Loire är ett slott, som byggdes i slutet av 1400-talet. Det ligger i den lilla staden med samma namn. Slottet är omgivet av dubbla vallgravar.
Den förföll under 1700- och 1800-talen och blev under andra världskriget ett säte för tyska staben och plundrades och förstördes ytterligare.
Sedan har man hållit på och renoverat det. För närvarande pågår stora renoveringar, som beräknas blir klara i september 2007, berättade guiden för oss. Vi kunde tyvärr enbart besöka några rum, som i alla fall visade den magnifika höjden i rummena och den medeltida stilen.
Hur påkostad denna restaurering är vet jag inte, men ett annat mindre slott i västra Loire öppnade häromåret efter en restaurering, som kostat 1 miljard Euro.
Men i dagens läge är det helt klart promenader runt slottet som ger mest för ögat. Enligt min uppfattning är det ett av de vackraste slottena eftersom det är helt omgiver av en bred vallgrav, det har många vackra torn och tinnar och är inte helt symmetriskt.
Jag kommer gärna tillbaka om ett år när hela slottet åter öppnar.

Inga kommentarer: