Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 28 september 2006

2.19 Till Sully-sur-Loire

Kära dagbok!

Inatt stördes sömnen för alla för av Fruns hostatacker. Antingen var de värre än tidigare eller så hördes de mer för att hon så att säga är på samma våglängd numera. Spikarna från Auchan har gjort sitt. Så uppe på ett bolster, som svettigt uppskattade till 100 kilo och en madrass som uppvägdes till 25 kilo och en specialmadrasss så ligger hon nu så högt att hon kan sitta och pingla med benen på sängkanten. Hela vårt ekipage är nu 2,30 meter brett. Nu mätt med måttband, vis av erfarenhet.
Idag behövde jag inte fara efter bröd. Verkar räcka med varannan dag. Annars en vacker morgon med bara lite dis. På dagen hade vi som mest 21 grader. De har lovat ännu varmare till helgen.
Efter traditionell frukost var det bara att packa kartor och annat i bilen, som nu stått stilla ett dygn, för en 5-milstur till Chateau de Sully-sur-Loire, som dagens utflyktsmål heter.

Som vanligt studerar jag även kartan för att se vilka alternativ som finns. Problemet med att bo i Bourgogne men bara en mil från Loire är att det krävs två stycken vägkartor, som vardera är på en kvadratmeter. Den ena över Loire och den andra över Bourgogne! Nåja, det verkar bäst att börja med att fara över Loire och upp längs floden. Vi kör genom samhällena Beaulieu-sur-Loire och Chatillon-sur-Loire. Sedan ser vi skyltar om Briare-bron, som vi tänkte se senaste vecka, men som blir senare. Så passerar vi Gien och ser slottet på andra sidan Loire. Så småningom närmar vi oss sen lillakommunen Sully-sur-Loire. När vi kommer in ser vi att kommunskylten är markerad med tre blommor. Vi har förstått att det finns någon nationell kommitté som ger dessa utmärkelser till vissa kommuner. Och ju fler de har desto mer blommor och ju vackrare brukar de vara. Så det här verkar lovande.
Vi kör genom det lilla samhället och kommer lätt fram till slottet och den enorma parkeringen. Idag finns där bara ett tiotal bilar. Vi stiger ut och börjar studera slottet.
Efter slottsbesöket tar vi en promenad för att hitta någon restaurang. Medan Frun står och väljer några vykort hinner jag se fem restauranger och efter att ha försökt gissa vilken som passar så går vi fram till den som ligger tvärsöver gatan.
Menyalternativen verkar bra, så vi kliver in.

Restaurangen är av traditionell stil. Har cirka 12 bord. Två servitriser och t.o.m. kocken välkomnar oss. Idag blir det deras enklaste alternativ. En trerätters meny med ett glas vin för 13 Euro. Som förrätt väljer vi Rillettes, som är en traditionell förrätt, som görs av finstrimlat fläskkött. Antagligen med creme fraise. Till detta lite sallad. Till huvudrätt väljer vi kycklingfilé med en underbar vitsås med lök, kokt broccoli, gröna bönor, en svampstuving (troligen på en odlad sort, som de kallar pleurettes) och några makaroniskruvar. Vinet är gjort på Gamaydruvor. Till efterrätt väljer vi en chokladbakelse i tre våningar täckt med mörk choklad och riven choklad ackompanjerad av en ljus sås med nötter. ”Hit måste vi komma igen!”, utropar Frun när hon smakar på efterrätten. (Terrinen på fotot är en liten aptitretare, som vi fick medan vi studerade menyn.)
Åtminstone halva gänget betalar med lunchkuponger, så detta är nog ett helt traditionellt lunchställe för lokalbefolkningen. Inte heller idag såg vi någon som nöjde sig med enbart vatten till maten. Eller i klartext: Alla drack vin.
Sedan tar vi en liten promenad i centrum och tittar in i ett patisserie. Nåja, för att köpa några bakelser, om sanningen ska fram.
Så går vi tillbaka till slottet (och in i vissa affärer) och går ett varv för att sedan köra över Loire och ta den östra sidan tillbaka. Vi kör genom Gien och ser nu slottet på helt nära håll. Staden verkar vara bland de större i trakten. Sedan kommer vi till Briare, som har fyra blommor! Det har jag inte sett förut. Men du milde vilka blomsterarrangemang. Det är tydligen inte bara bron som är värt ett längre besök nästa gång. Så genar vi längs små skogsvägar till Arken. Ett klick på bilden gör att man kan se de små konstverken bättre...

Slott: *** Stad: **** Restaurang. *****

Väl hemma ser vi att vi fått en påse med våra lokaltidningar och en påse vanlig post.
Frun och katten tar en liten siesta medan jag sliter vid spisen och förbereder maten. Idag plockar jag fram sista biten av patén från Sancerre och svärmors sylt. Sen blir det spenatkrustaden med en liten sallad. Jobbigt. Sen hamnar jag att öppna några ostpaket. Idag tänkte vi ta premiär på Epoissen. Lär var en av Frankrikes mest aromatiska. Bleu des Causses var för övrigt en underbar ost. Den lär lagras i likadana grottor som Roqueforten som jag skulle nog säga att det bara är priset som skiljer. Dvs BdC kostar 11,50.
Nåja till sist tvingas jag öppna paketet med bakelserna. Men idag blir det i alla fall enklare än fiskkoket igår!
I morgon blir det igen en lugn hemmadag. Bilen får stå. Jag cyklar och joggar förhoppningsvis.

Inga kommentarer: