Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 29 september 2006

2.21 Ved? Vinter?


Hösten börjar komma till Bourgogne. På sätt och vis. Visserligen är det över tjugo på dagarna och i morse var det +13, så hemma skulle vi ju nog kalla det sommar. Men inne känns det som höst. Innan vi for så behövde jag elda bara någon dag och vi hade väl förväntat oss att vi skulle klara oss ca fyra veckor oeldade, men icke, icke. Jag var ju ute i tid som jag trodde med att fråga om veden eftersom vi ju inte såg till någon. Men snabbt måste vi börja ta en kvällsbrasa. Orsaken är det som jag kallar fransmännens attityd till vintern. De tror nog inte att de har nån sån. Hur skall man annars förklara att de normalt har enkla fönster. Med dubbla fönster och denna värme tror jag inte att vi skulle behöva elda.
Men veden sen! När vi talade med veden med vår hyresvärd så sade han att den väl var i skogen. Jag tänkte att han menade i någon hög, men efter alla ljud vi nu hör i skogarna så förstår vi att den STOD i skogen. Veden vi fick var sågad i baguettelängder, 10 – 20 cm i diameter och helt uppenbart nysågad. Vissa klabbar hade t.o.m. små skott med löv kvar. Avsaknaden av sprickor visade även hur fuktig den var. Nå, nu börjar den snabbt spricka, men det har varit vissa problem att få veden att brinna liggandes…
Skulle vi få liknande ved hemma skulle vi inte bara byta vedleverantör, vi skulle inte ta emot veden. Men här är det ju inget problem för de har ju inte någon vinter.
På senaste resa diskuterade vi lite hur vintrarna är i Bourgogne. De berättade att det normalt ligger snö på marken någon vecka. Så vintern här är väl kanske som december hemma. Med enkla fönster.
Igår kväll fick vår ställföreträdande hyresvärd komma och visa hur gasvärmaren i vardagsrummet fungerade. Jag förklarade då på franska åt henne (visade) att vi ofta har tredubbla fönster och hon höll ju på att svimma av. Det är ju inte bara för att vi har kallt utan för att vi inte skall få kallt.
Nåja, nu har vi varmt och skönt med tyst gas i vardagsrummet och tyst ved i köket, som mycket bra via kanaler blåser in i sovrummet.
Men vintern. När jag senast frågade hur de gjorde med vinterdäck så såg de alla lika frågande ut. Man hade naturligtvis samma däck året runt. Ja, med attityden att det är sommar året runt går det bra. Med den hastighetsattityd, som fransmännen har på vägarna och svartis och t.o.m. snö några veckor så måste nog allt sluta i ett mindre kaos varje år. Vi vet ju hemma hur det är när den första snön faller lika överraskande varje år och hälften kör med sommardäck. Men då brukar det ju bara ta några dar innan alla kör dubbat.
Så deras viner köper vi gärna hemma, även till dubbla priser. Ostarna skulle vi gärna köpa hemma till dessa priser. Om Sully-restaurangen skulle öppna hemma skulle den snabbt konkurrera ut de flesta andra – även om inte så många skulle våga ta vinet som ingår. Men veden får de nog ha även om de skulle vilja skänka den.

Inga kommentarer: