Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 24 september 2006

2.8 Några sevärdheter i Nevers

Kära dagbok!

NEVERS är en stad med 40.000 innevånare och ligger ca 50 min Syd från Arken. Den har en katedral, som har det långa namnet Saint-Cyr Sainte-Julitte. Där finns även Palais Ducal, som påstås vara Loires äldsta slott -trots att staden ligger i Bourgogne!
På väg dit ligger CHARITÉ-sur-Loire. 6500 inv. Där ligger ett sällsamt och spöklikt kloster invid Loire. Det grundades på 1000-talet och var då Frankrikes största kyrka efter Cluny, som numera till största delen ligger i ruiner. Enligt våra nyare planer tar vi dock Charité på ett senare besök.


Vi kommer promenerande mot katedral Saint-Cyr Saint –Juliette och ser den enorma fasaden som ser inklämd ut mellan alla de omkringliggande husen. Den är inte ihopbyggd, vilket även det händer, men det är bara en smal gränd till följande kvarter. Den mäktiga gulaktiga fasaden höjer sig vackert och högst upp ser vi att fyrkantigt torn. Tornet är 54 meter högt. Fasaden är i det man kallar flamboyant stil dvs fönstren har prydnader av sten, vilka påminner om eldslågor.
Huvudingången är stängd, men en pil på svenska upplyser oss om att vi skall vandra vidare så att vi kommer till en mindre dörr, som är öppen. Vi går in i den väldiga kyrkan.
Den ser ovanligt tom ut. Några få tavlor och få statyer kan vi se. Dessutom har fönstren grälla färger i stora ytor. De finstilta fönster, som vi är vara med ser vi inte alls. Katedralerna brukar ha många små vackra sidokapell och de lyser även de med sin frånvaro.
Vi går runt i alla fall och upplyses via fotografier och text om att katedralen blev bombad den 16 juli 1944. Det såg väldigt eländigt ut. Först på 1980-talet började man återställa katedralen och det är väl därför som den ännu ser ut som den gör.
I en broschyr såg jag senare att just de moderna förstermålningarna är det som kännetecknar kyrkan och att de delar besökarna i två grupper. Vi tillhörde helt klart den grupp, som inte tyckte om det.

Den som ”smygläser” dagboken kanske undrar varför vi som ganska uppenbart icke konstutbildade är intresserade av att besöka kyrkor, när jag knappt kan beskriva det jag ser eftersom jag helt enkelt saknar begreppen. Orsakerna är fler. För det första så brukar katedralerna vara vackra. De har ofta många vackra tavlor och statyer. De är mäktigt stora. De högsta kan vara över 80 meter till innertaket. De blir då rätt majestätiska om man så säger. Dessutom är de rätt gamla. De flesta byggdes från 1100-1550 och det gör dem historiskt imponerande. Till slut så finns det nästan alltid en mysig gammal stadskärna kring katedralen, vilket Nevers visar väldigt tidligt. Bara några kvarter från kyrkan finns bara moderna tråkiga hus utan större estetiskt intresse.
Efter denna för oss alltför moderna kyrka så gick vi till slottet. Äldsta i Loire påstås det, och det innehöll utställningar för modern konst och keramik. För oss ointressant. Jag frågade i turistbyrån varför det heter att det är äldst i Loire fast det ligger i Bourgogne, men det hade hon inte tänkt på! När jag sedan frågade vem, som bobbade katedralen, så vissste hon inte, men gav mig en broschyr där allt skulle stå. Nåja en massa men inget om det. Jag vet att ex katedralen i Orleans blev bombad av Amerikanernas ”precisionsbombare”. Kanske för känsligt att berätta om.

Efter dessa missar gick vi vidare till Eglise St-Etienne, en gulaktig gammal kyrka från 1097. Där fanns stämning och historia. Golvet vittnade om alla de som gått där genom århundradena. Små fönster gav den en mystisk nästan spöklik atmosfär. Tur att den stod kvar orörd.
Nå, staden har en trevlig gammal stadskärna och vill man fara hit igen så finns det dusssintalet med gamal byggnader att besöka; Sainte Marie Kapell från 1600-talet. Saint-Peters kyrkan från 1600-talet. Saint-Stephens kyrka från 1000-talet. Saint-Cyrs kloster från 1500-talet, etc, etc.

Inga kommentarer: