Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 15 oktober 2011

Monets Giverny


Kära dagbok!

Hade förmånen och möjligheten att besöka ett drömställe: Claude Monets Giverny. Ett ställe dit den franske impressionisten flyttade 1883 och där han dog 1926. Sedan förföll stället, men på 1970-talet började man rusta upp det och återskapa den miljö, som Monet avbildat i sin odödliga konst. Jag är ju själv ingen konstexpert, men råkade köpa Till bords hos Monet för ca 20 år sedan. Mitt intresse till honom är nämligen till den köksliga delen, men lite har jag ju följt med även den konstnärliga sidan.
Läste bl.a. att han målade ca 2000 tavlor. han var ju mest aktiv från 20-års ålder till 70-års ålder. Och då betyder det ca 40 tavlor per år. De dyraste har nu gått på auktion för ca 50 MILJONER €. Det betyder att han gjorde en hygglig veckopeng. Tyvärr fick han bara en bråkdel av denna summa när han lyckades sälja sina tavlor.
Men ändå en rätt intressant livscykel. Han kom som änkling med en frånskild kvinna och deras åtta barn till Giverny. Ja de hade en oavlönad husa med sig. Han målade av Fru och barn och lyckades sälja och så småningom avlöna husan. Så målade han måltider och sålde tavlor. Fick råd med trädgårdsmästare. Målade mer - sålde. Anlade en trädgård, målade sålde. Anlade en japansk trädgård med broar och dammar. Målade näckrosor, som nu då sålts för 50 miljoner €.
Arbeta från hemmet lyder numera en fackterm. Det var det han gjorde långt före sin tid.
Så småningom hade han många anställda i hemmet, trädgården och kökslandet. Köpte frön, planerade planteringar, skafafde recept från de främsta restaurangerna i Paris. Men satte aldrig sin fot i köket. Sådde aldrig något för egen hand. Rensade aldrig i rabatterna.
Men trädgården har blivit odödlig och besöks nu av minst 200.000 besökare per år. Och har tack vare det blivit ett självspelande piano. Vi har naturligtvis många bilder, men jag har valt ut några för att få representera trädgårde. Inne i huset var det i princip fotograferingsförbud, även om några bilder så småningom kommer i matbloggen.

1 kommentar:

Susie sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)