Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 5 maj 2010

Château Azay-le-Ferron

Fasaden (på franska facade) i många olika stilar, som vanligt.

Kära dagbok!


Senaste vecka besökte jag Château Azay-le-Ferron med våra gäster. Bilderna är från vårt besök några veckor tidigare. Slottet är beläget ca 3 mil söderut. Vi har även ett liknande slott 3 mil NV. det hade vi tänkt besöka tillsammans med våra gäster, men så ändrade de sina öppethållningstider dvs de öppnar först i juni och inte i april, som de tidigare skrivit på sin hemsida.

Stora salen (på franska Salle) i renässansstil (franska renaissance) på 150 m2.

Slottet har anor från 1300-talet och är sedan byggt i omgångar, som de flesta slottet. Den långa flygeln byggdes på 1800-talet. I mitten av 1900-talet dog släkten ut i och med att de tre barnlösa syskonen dog. Då donerade de slottet till staden Tours. Kanske eftersom farfar hade varit borgmästare i staden under många år.

En gobeläng (av fransmannen Gobelin). Ca 10 m * 6 m. Tog ett år för en person att tillverka
1 m2. Man jobbade åtta i bredd och körde i skift, så det tog ca fyra år att göra den.

Ett villkor var att slottet skulle öpnnas för allmänheten. Så gjordes några år senare och nu kan man besöka många rum i olikka stilra där ma försökt återskapa miljöerna från både 1500-tal, 1600-tal, 1700-tal och 1800-tal. Alla slott med självaktning har ju ett eller två "Napoleonrum".

En av de sista ägarna var mycket intresserad av jakt i Afrika.


Det mest speciella var kanske ändå ett golv gjort av sexton olika träslag. Mönster av olika träslag kallas på svenska intarsia och på franska ....

Inga kommentarer: