Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 15 oktober 2007

5.7 Historisk källare

Hälsningar från klostret St-Hilaire

Idag bestämde vi oss för att ta en kort utflykt. Lite bortom Limoux finns ett kloster med anor från 800-talet och som heter Abbay St-Hilaire, som vi an någon underlig anledningen kallar Hilary. Nåja den är så nära att vi har gemensam sophantering. Det står på våra soptunnor Limoux – St-Hilaire, vilket är ganska intressant för den som är intresserad av viner.
Nåjo efter att ha passerat Limoux och kört vidare längs en väg som blir bara smalare och smalare tills vi plötsligt närmar oss en liten by; St-Hilaire. Vi kör genom byn utan att hitta någon info och går till en vinbutik och frågar efter vägen. Mitt i byn, som vi passerat ligger klostret. De brukar ligga mitt ute i naturen. Nå vi knallar upp för den gamla stentrappan och möts av en guide, som säljer biljetter och förklarar vad vi kan se på. Vi börjar med kyrkan. En liten men vacker romansk kyrka med en mycket vacker sarkofag för St-Saturnins reliker. Han var den första biskopen o Toulose om jag minns rätt. Klostret fick namn efter honom när det grundades på 800-talet, men sedan när de hittade St-Hilaires knotor så ändrades namnet och de lades i samma sarkofag. Han hade visst varit den första i Narbonne.

St-Saturnins / tillfälligt St-Hilaires sarkofag i marmor:

På 1400-talet tappade man igen bort hans ben, men namnet blev kvar ändå. Så gick vi och tittade på några rum från 140-talet och kom så småningom till den mest intressanta. Källaren där Champagnen upptäcktes eller kanske det var mer aktivt så att man uppfann den. Året var 1531. Fortfarande finns det en apellation som heter Blanquette Methode Ancestrale där man gör en mousserande dryck exakt på samma sätt. Det har en låg alkoholhalt på 6%, så det är ju inget för nordbor, men det smakar väldigt fruktigt och görs på den lokala druvan Mausac.
Något år senare kom en kollega från norr och hälsade på. Han hette Dom Perignon. Resten av historien känner de flesta vinvänner till.


Tunnorna lämnade tydligen Dom Perignon efter sig.

Hlsningar s

Inga kommentarer: