Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 26 oktober 2007

5.11 2 kloster eller Abbaye * 2

Hälsningar från Abbaye * 2


Det regnade i morse. Vi hade tänkt oss en utflykt till Montségur, men vis av erfarenhet så vet vi att det inte är trevligt att promenera i taklösa försvarsslott när det regnar. De klarade åtta månaders belägring när det begav sig, men regnet kommer rakt i nacken idag.
Vi funderar av och an och kommer till att kloster borde vara bra. Klostergångarna är ju gjorda just för att munkarna skulle kunna gå ute i vilket väder som helst faktiskt.
Jag kommer på att det finns två rätt nära varandra lite åt nordväst så vi far iväg i duggregnet.
Eftersom bakelselagret sinat så bestämmer vi oss att göra första stoppet i Fanjeaux. Idag kan vi inte se så långt som senast. När vi kommer fram visar det sig att affären är stängd på fredagdag! Nå vi kör vidare mot staden Castelnaudary, som ligger norr om motorvägen Narbonne- Toulouse. Landskapet blir betydligt flackare. Deras kyrka ligger högst upp som vanligt.

Kanal de Midi går genom staden och är lite bredare just vid staden så att den ser ut som en liten insjö. Vi tittar oss omkring i staden och ser oss även om efter ett öppet patisseri.
* Castelnaudary och vatten, dvs Kanal de Midi

Så far vi vidare till Abbaye de St-Papoul. Alla kloster heter nåt på Abbaye, som inte har nåt med Abba att göra utan betyder kloster. Det finns även många ölsorter, som har det med i namnet eftersom alla kloster inte gör mousserande viner. Klostret har fått sitt man efter en lokal martyr, som var lärjunge till den tidigare bekantingen St-Saturnin.

Relikerna har de prydligt i ett relikskrin denna gång. Kyrkan är byggd på 1200-talet men delvis i en fantastisk barockstil. Vi vandrar i korsgångarna även om regnet nu upphört.

* Barock igen



* Här kan man vandra utan att bli våt.

Vi söker oss till byns enda patisseri, som är stängt och kör så vidare till Abbaye Villelongue. Ett lite udda kloster, med gammal historia, men beslagtagen och såld under revolutionen. Köpt av en gosse 1916 och ”renoverad” påstås det. Familjen bor kvar i en del av klostret. Renoveringen lär nog inte bli klar under deras livstid om den fortsätter i samma takt. Men häftigt är det ju att kunna bo i ett kloster från för förra milleniet.


* Klosterbostaden


* Ett litet renoveringsbehov, ett tak, fönster saknas, dörrarna är borta och väggarna...

St-Michel de Cuxa hade fem munkar men dessa två kloster hade 0.
På väg hem hittar vi till sist ett öppet patiseri. Temperaturmätaren kom upp i 10.5. Höstkläderna togs ibruk idag. Hu vad kallt.

Hälsningar S

PS Idag skiner solen från en klarblå himmel igen och det känns betydligt varmare. Bra det för i kl 17.00 öppnar vinfestivalen i Limoux där vi räknar med att vara efter att ha veckohandlat innan.

Inga kommentarer: