Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

fredag 12 oktober 2007

5.4 Shopping i Mirepoix


* Från vimlet på torget i Mirepoix

Hälsningar från Mirepoix
.
Mirepoix är en sk befäst stad, dvs en stad med en försvarsmur. Det finns ca 300 sådana vid Pyrenneerns och i Languedoc. Den är känd för sitt stora gamla torg med korsvirlkeshus från 1200-talet och 1400-talet. Vi for dit för att handla lite mat. Vi har tänkt att vi kan fara två gånger per vecka och samtidigt göra en liten utflykt i stället för att ha en jättelånglista med varor som man måste ha för att överleva

Stan ligger ca 2 mil bort så det var bara en liten tur genom ett böljande landskap. Väl framme kunde vi parkera utanför den höga och tjocka gamla muren och traska in. Det var lätt att hitta till torget och vi går runt och tittar på alt de har att erbjuda. Vi går även in i deras kyrka, som även här kallas katedral. Om den är det nu vet jag inte men biskopsstolarna har flyttat så ofta så det är många städer i trakten som kan ståta med kyrkor som någon gång varit katedraler. Utanpå ser den anspråkslös ut, men innanför ser den mycket större ut. Mittskeppet lär vara den bredaste i Frankrike i en stad med 3000 innevånare. När skall man sluta att förvåna sig?


Den har många vackra tavlor och skulpturer och en väldigt ljus eftersom den saknar pelare.
Så går vi och köper lite Aligote, lite rose Syrah av lokal modell, en grillad kyckling till middag och lite patisserier innan vi går vidare. Vi hittade en liten fiskaffär. Men med beaktande av hur mycket det stank om det lilla utbudet och vilket pris de hade så gick vi raskt ut igen.
Utanför stan hittade vi en vanlig supermarket där vi kunde köpa lite basvaror. Där hade de fin fisk, men nu hade vi redan kött för flera dagar.


* Från lugnet i kyrkan i Mirepoix



Inga kommentarer: