Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 28 oktober 2007

5.12 mest på Villan

Hälsningar från Villan

Hej!

På fredagkväll ville vi ha kalvschnitzel och jag skulle plocka fram vinet. Eftersom vi hade varit till Roussilon i veckan så ville jag ta ett sånt. Plockade ett från lådan och vi tyckte att det var ett av de godaste vi druckit för 3-4 Euro. Det är det som de brukar kosta. Så kom Frun på att kvittot låg kvar i lådan så jag kollade. Jag hade köpt ett som kostat 6,95 och det var ju det jag råkade ta. Vilket är dyrt med våra mått mätta här. Men gott var det. Kan inte förstå hur de kan tillverkaka så fylliga och mjuka viner så långt söderut. Antagligen så odlas det ganska högt upp i bergen.
På lördag var vi till en ny supermarche och handlade. Hade vroit och frågat mig för lite till turistbyrån. Lite fusk, men nu ville vi ha vettig fisk. Och jepp, de hade en fin fiskdisk. Även med morue, som dröp av salt! Men även räkor (crevettes) lite större och smakar kanske lite rökt. Goda och saftiga är de i alla fall. Och en massa annat intressant.
Sedan for vi till centrum för att invänta årets vin. Med pompa och ståt komme det in i stan. Symbiliskt fannas några flaskor på en hästvagn, men restaurangerna hade nog redan lagrat upp. Vi provade chardonnay och syrah. Chardonnay är drickbar, men har ju ingen chardonnaykaraktär. Syrah gör de rosevin av och det var angemämt och gott. I butiken kostar de väl runt 2-3 e.


Limoux noveau est arrive!

Vi hade väntat oss mousserande, men de hade en ANNAN vinfestival på freddagen och kanske det var deras tur då eller så kanske den har premiär senare. Vet inte.
Från vår bardisk så vi att kyrkdörren var öppen så vi gick en sväng. En för tillfället mörk kyrla,men vacker ändå. Helgad åt ärkeängeln Michael. Någon spelade vackert på orgeln och en dam sjöng ännu vackrare. Vi gissade att de övade: Kunde inte se nån info om nån konsert.


* St Michel fick vara bredvid Jeanne d'Arc eller tvärtom

Gick så en sedvanlig tur via patisseriet och där hittade jag info om en konsert nu idag 17.00 så vi är nu snart på väg dit. Orgel, flöjt och sång. Bach etc. Skall bli spännande.
På kvällen blev det pillade räkor med en champinjon och lite sallad och självplockade valnötter.


* Den lilla aptitretaren.

Sedan en tornedeau med skogssvampssås, Fruns squasch med purjolök. Hittade sariette i marchen. En krydda som ofta finns med i provencalsk krydda och som vi kunde dofta och smaka på i Abbaye de Fontfroide och som jag sökt sen dess. Svapen fick del av vår egen nu torkade timjan och lite riven cantal och köttet fick lite topprosmarin, som vi säger. Det stryker en hel del kattor och hundar här över gården. Vi har en stor rosmarinbuske, men ingen vill ha av de kvistar som sticker ut längst ner av ovanstående orsaker. Men topprosmarin verkar säker då den är ca 1 meter hög!


* Huvudsaken

Osttallriken innehöll vår farorit från Grönan Roblebaron, den krämiga mögelosten, en munsterost från Alsace och Salle de Cher, en mjuk getost från Loiredalen.
Efterrätterna låg på Fruns ansvar som vanligt. Vi testade en Saint-Emilion och den var god som vanligt, men frågan om inte Roussilin ända var snäppet bättre. S-E kostar ju drygt 6 e här.


* Ost och avslutning

Idag började vi dagen med en liten promenad. Hamnade in på kyrkogården. De har ju så intrressanta gravstenar här. Dvs bara stenar. Inget grus eller någon jord. Sen har de normalt en massa små minnerstenar och lite plastblommor. Nu inför allhelgona så har några redan satt levande blommor. Krysantemer är populära och de har ofta jättestora krukor. Blommorna är ju som sagt billiga här. Och våra rosor håller än.



* Gravar i solkenet
Lunchen kunde vi avnjuta ute i trädgården idag. En fördel med vintertiden. Tidigare har det inte varit tillräckligt varmt så tidigt.

Nej nu närmar sig konsereten.
Hälsningar S

Inga kommentarer: