Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 24 oktober 2007

5.10 Till Prades i Roussilon

Hälsningar från Prades!
Hej!
Idag är vi i Prades. Det är en liten stad uppe i bergen ca 55 km fågelvägen åt SO.Vi körde via Limoux som vanligt och tog ”stora” vägen längs Aude söderut.
Så småningom blir vägen allt smalare när den slingrar sig över ett bergpass. Som högst kommer vi upp på 1506 meter höjd. På vägen upp blir temperaturen allt lägre och som lägst har vi +2 grader och kan även se säsongens första rimfrost i gräset.
Detta har även gjort att sceneriet är helt fantastiskt. Inte nog med att landskapet är kuperat, det är ju blandskog med många olika lövträd som nu skiftar i olika färger. Vi har nog inte sett en så fantastisk höstskrud någonstans tidigare.
* Färgerna imponerade
När vi är högst uppe så har vi bara låg vegatation runtom oss, men när vi börjar rulla ner i Tet-dalen så kommer träden snabbt tillbaks. Väl nere hittar vi en charmig lite stad helt omgiven av höga berg. På gatorna kan vi njuta av deras lokala röda marmor, som gör att trottoarerna verkligen ser fantastiska ut.
Av bergen, som omger hela staden är Pic Canigou med nästan 2800 meter det högsta. Vi går in i en affär för att hitta champinjoner, men även de har bara de inplastade så det får vara.
Men de har många inglasade viner från trakten som vi tar med istället. Vi har fattat tycke för Cote de Roussillon, både röd och rose. När de dessutom inte kostar mer än 2-3 euro, så gör det ju inte saken sämre. Vi tar så att det räcker för framtida bruk.
Så tar vi oss en kort tur upp i bergen innan vi styr kosan mot den formella målet; St-Michel-de-Cuxa, som är ett kloster tre km från stan.
* Svårt att koncentrera sig på bilkörning med dessa vyer!

Det ligger vackert med bergen i bakgrunden. Det grundades på 800-talet, men den nuvarande kyrkan är ”bara” från 984. Den kallas Frankrikes största för-romanska kyrka. Det är mäktigt att gå in i den uråldriga kyrkan. Primitivt byggd, men det står i alla fall ännu. Hur såg månne våra byggnader hemma ut år 984?Kyrkan är helgad åt ärkeängeln Michael, så jag inser att det inte är lönt att söka efter reliker.
* Kyrkan i bakgrunden har stått där sedan år 984.
Så tar vi oss en tur in till stan och jag besöker turistbyrån för att få lite mer info för kommande turer. Vi kommer inte till denna stad mer under denna resa, men vi kommer tillbaka. Roussillon verkar oerhört intressant. Ett litet hus att hyra skulle inte sitta så illa. Om det blir om ett år eller fem år vet vi inte, men vi vill tillbaka.

Så vill Frun att vi går in i deras rödaktiga kyrka. Väl inne får jag igen en chock och utropar: Detta kan inte vara möjligt! Inne i en kyrka som verkar vara romansk finns otaliga skulpturer, som helt täcker de små sidokapellen. Framme vid altaret har de statygrupper som går upp till taket och är kanske 8 meter breda. Till stora delar förgyllda. Så mycket prakt har vi kanske aldrig sett i en kyrka förr.
Ser i boken att det kallas katalansk barock. Javisst det var ju Ludde XIV som fick området och tydligen så restaurerades då de gamla kyrkorna i den moderna stilen dvs barock.

* Detta lilla konstverk var det första vi såg när vi kom in i kyrkan
De har en konsert i helgen och vi började redan räkna ut olika vägar att ta oss hit. Bergsvägen FÅR man inte köra i mörker men det går ju andra vägar. Även om vi tar motorvägen via Carcassonne och Narbonne så kommer vi inte hit under 2:20, så vi måste låta konserten vara.
* Det var svårt att missa Pic du Canigou på 2784 meter.

Nå snart sitter vi igen i bilen och kan bara konstatera att vi har 55 km hem fågelvägen, men GPSen säger 2 timmar och jag gissar att det tar 2:30. Men vi har fått en mycket omväxlande dag med mersmak. Hit vill vi gen. Frågan är bara när.
Dagen kan rubriceras Natur och kultur. Och efter 5 timmar vid ratten så börjar jag känna mig redo att utmana Räikkönen!
hälsningar S

Inga kommentarer: