Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 2 oktober 2007

4.12 Basilique St-Denis



Halsningar fran St-Denis

Basilikan St-Denis ligger ett stycke norrom Paris och ar numera en katedral, aven om den fortfarande kallas basilika. Namnet har platsen fatt efter Paris forsta biskop, som led martyrdoden ca 250. Enligt legenden blev han halshuggen i Montmartre och gick sedan med huvudet i handen till den plats dar kyrkan nu star. Med dagens trafik ar det en bedrift redan att klara det med huvudet pa ratt stalle.
Man byggde flera kloster och kyrkor pa platsen och den forsta kristna kungen Dagobert I blev begravd har 636. Sedan dess har de flesta kungar blivit begravda har, eller sammanlagt 46 stycken.


Det lar inte finnas nagon motsvarighet i Europa. I borjan av 1100-talet byggdes den kyrka vi ser idag, som en av de forsta stora gotiska kyrkorna. Manga av kungarna och drottningarna har endast enkla sarkofager, men speciellt under renassansen hade de valdigt vackra tempel byggda med ett tiotal statyer i olika storlek. (Klicka!)Speciellt drottningrqnas klanningar var fascinerande att se med alla veck och monster gjorda i marmor!

Vissa har forstorts under religionskrig och revolutioner, men de flest har gomts undan for att tas fram igen.

Efter revolutionen fick aven sa smaningom Ludvig XVI och Marie-Antoinette en varsin underbar staty och deras kvarlevor fick en sista vila har.
Den enda person som man de facto kan se nagot av ar Ludvig XVII som ju aldrig regerae. Den som har nagot somhelstintresse av historia, fransk historia eller kunglig dramatik eller vill lasa ena nnorlunda detektivhistorie bor lasa "Den forsvunna prinsen". For att inte avsloja allt for mycket sa skriver jag inte vilken kroppsdel av prinsen / kungen som man faktiskt kan se och fotografera.
I katedralen har aven alla fransaka drottningar blivit kronta. Trodde det skedde i Reims, men det var tydligen bara kungarna. I ett av kapellen forevisas aven den kroningsdrakt, som Marie-Antoinette och manga fore henne bar.

Pa vag till kyrkan tog vi en ringvag, men pa vag tillbaka behovde vi lite bransle och yrade oss i den vevan in i Paris. passerade Monmartre, Notre-Dame; Bastillien och lite annat. Hastigheten var som varst 600 meter pa 20 minuter. Varre an sa blir det nog inte. Pa vag hem visade temperaturmateran upp mot 23 grader.

halsningar s

När vi i misstag körde genom Paris hamnade vi bl.a. vid minnesmärket öven Bastiljen, som stormades och vars årsdag nu är det som firas då man firar eller vad man nu gör med revolutionen. Ordvalet lär ju vara lite knepigt ännu.

Inga kommentarer: