Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 14 november 2006

2.80 Chateau de Fontainebleau

Kära dagbok!

Igår var vi till Chateau de Fontainebleau. (Foto av innetak!) Tidig uppstigning och en snabbfrukost, som vanligt och sedan iväg. Det bar av längs betald motorväg och det gick riktigt bra. På en dryg timme var vi framme. Hittade en parkeringsplats ganska lätt inom synhåll från slottet.
Det var bara att byta till slottskorna och plocka med sig guideboken och gå mot ingången.

Slottet är ursprungligen byggt på 1100-talet, men alla franska kungar och kejsare har bott här sedan dess och de flesta har även byggt till och om slottet enligt smak och aktuellt mode. Så här finns många olika stilar. Den som kanske ändå mest förknippas med detta slott är kanske Frans I i början av 1500-talet och sedan Napoleon.
Men alla kungar har haft andra slott, som de huvudsakligen bott i alltifrån Chinon, Blois, Tuillerierna och Versailles.
Vi har besökt detta slott två gånger tidigare, men det är vackert och därför vill vi besöka det ännu en gång. Vi brukar besöka det då vi far mot Paris för att ha den sista natten innan flyget hem. Nu far vi ändå fastän vi har bilen med oss.
När vi kommer till biljettluckan har vi två personer framför oss, men efter att jag frågat lite om de olika biljetterna och fått hjälp med översättning av damen bakom, så växte kön snabbt till 100 personer. Nåja det var en stor grupp från Ryssland, som väl skulle komma och se hur Nappe kunde ha haft det när han istället valde att tåga med en halv miljon män mot Moskva.
Och tji fick han ju där.
Översiktsbilder får man enklast via deras hemsida.
Nåja vi kliver upp för trappan och kan börja vår rundtur. Den största salen vi kommer in i idag är som vanligt Galleri Frans I. Det är ett av slottets finaste rum. 60 meter långt och försett med några tiotal stora tavlor och några tiotal statyer kring dem. Taket är helt förgyllt. Det sägs att det inte finns en kvadratcentimeter i slottet, som inte är utsmyckat, men det är fel. I vita salen är taket enbart vitmålat.
Slottet har naturligtvis ett kapell, från 1600-talet. Det är mindre än det i Versailles, men mer omväxlande till sin dekor. Det är väl en smaksak vilket man tycker att är bättre, men Ludvig XV valde att viga sig här med sin polska 1725, trots att det andra kapellet då var bara 15 år gammalt.
Slottet har enligt vår uppfattning vackrare kungs- och drottningsängar än Versailles.
Slottet är även lättare att avnjuta eftersom de vackra takena mera har dekor än tavlor, medan målningarna är på väggarna och lättare att se på.
En annan fördel med slottet är att deras planerade rundtur beräknas till 1,5 timme, men går nog lätt på 2,5 den första gången, men i alla fall betydligt mänskligare än Versailles.
Vi valde att ta en paus och gå och ta en liten lunch på ett brasseri och sedan ta ett varv till. Vi hade tänkt oss parken denna gång, eftersom vi inte hunnit dit tidigare, men pga snålblåsten så valde vi att se parken från fönstrena istället. Det är kanske så de även skall ses.

Medan Versailles har 6.000.000 besökare per år så har Fontainebleau blygsamma 300.000. Det betyder att man kommer snabbt in och både första gången och nu på andra varvet så får man gå nästan ensam runt i slottet. De enda man ser är vakterna, som sitter i nästan alla rum och läser någon bok. Exempelvis i den vackra Salle de Bal kunde vi sitta helt ensamma och beundra tavlor och dekor med en svag barockmusik i bakgrunden. Det är inte möjligt på Versailles.
Fontainebleau har många fördelar framom Versailles även om de mäktigaste rummen från Versailles som Herkulesrummet, kröningsrummet, slagsalen mm saknas. Spegelsalen har nog en överman åtminstone under renoveringen.
Båda slottena inspirerar till mer läsning om de gamla kungarna och kejsarna och gör även att läsningen underlättas när man har ett konkret slott som förebild när man läser om det. Många rum har ju sin speciella historia och de upplyser även om exempelvis var Nappe skrev under sin abdikation och var Marie Antoinette flydde undan i sitt sista försök att klara sig undan sina förföljare. Var i slottet Napoleon gjorde sitt självmordsförsök berättar man dock inte om.
För den som vill veta mer om hur det gick för dem, som bodde i Versailles och Fontainebleau rekommenderas exempelvis Herman Lindqvists lättlästa Franska revolutionen resp. Napoleon.
Eftersom det kinesiska museet öppnade lite senare så hann vi ännu på en glass innan vi kunde besöka det och sedan fara hem längs motorvägen igen. Före det var Frun och köpte en vacker Marie Antoinette-mugg med hennes emblem och jag köpte en liten skrift över alla franska kungar – på franska. Nästa gång skall vi se parken närmare.

Inga kommentarer: