Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 7 november 2006

2.75 Chateau de Versailles del I

Kära dagbok!
Igår steg vi upp tidigt och efter vissa förberedelser så bar det av mot Versailles. Ännu en frostnatt och så kom dimman. Ett tag måste jag minska hastigheten och tänkte att nu far vårt schema igen, men i princip gick det att hålla önskad fart. Det blev mest raka spåret längs betald motorväg.
När vi närmade oss Versailles hade GPSen en annan uppfattning än de officiella skyltarna, som vi följde. Men varje gång la hon till några minuter. Så när vi närmade oss slottet så började vi ta hennes genvägar och kom på det sättet även att köra igenom staden Versailles med ca 100.000 innevånare. Vi kör upp längs den breda huvudgatan och ser slottet på håll och en mängd skyltar om parkeringsplatser. Vi förstår att det behövs.

Slottet har 6.000.000 besökare per år. Det är öppet sex dar i veckan, så det blir en miljon per ”dag” eller 25.000 per öppethållningsdag. Vi chansar på att det en tisdag i november skall finnas plats på den närmaste. Vi ser en bussparkering, med massor av bussar. Vi blir inte ensamma. Jag kör runt för att komma in på parkeringen och ser då en liten restaurant till höger innan vi kör in.
Det finns plats och som sista åtgärd måste jag ännu byta till slottsskor eller nåja kanske det är dansskor, men i alla fall så dansar jag sällan utan använder dem istället då vi besöker de finaste slotten. De låter så fint mot alla de fina parketterna och intarsiagolven som brukar finnas. Jag ser att de flesta andra har joggingskor. Kanske de har tänkt ta en joggingtur i parken idag. Vi ser en stor infoskylt och börjar orientera oss mot biljettkön. Vi kommer in på den väldiga slottsgården och ser det enorma slottet och en del av de olika flyglarna. Vi börjar verkligen inse vilket enormt slott detta är.
Vi har förberett oss med att besöka Chateau Fontainebleau två gånger, men detta är nog väldigt mycket större.Vi ställer oss i kön bland amerikaner och japaner och några danskar och hinner fundera på slottets historia.
Köandet utanför södra ministerflygeln. Tror inte att man kommer in i den (eller den norra) i några turer. Det finns totalt 11 hektar byggnader på området, i 2 - 3 våningar...
Det var alltså Ludvig XIV eller solkungen, som i slutet av 1660-talet började byggandet av detta slott. Det invigdes på 1680-talet och blev till det yttre färdigt 1710. 36.000 man sysselsattes med bygget. Ludvigs hustru var Maria-Terese från Spanien. Efter honom blev hans barnbarn Ludvig XV kung. Han var gift med Maria Leczinska från Polen. Dessa var kungar i cirka 120 år tillsammans. Sedan kom Ludvig XVI, som ju gifte sig med Marie Antoinette som kronprins. Som bekant hamnade de båda i giljotinen i samband med revolutionen.
Det är ju faktiskt bara en slump att Frankrike kom att styras av tre Ludvigar i rad under 150 år. XV var barnbarn till XIV. Alla hans barn hann nämligen dö. XVI var å andra sidan inte det äldsta barnet men då den äldre brodern dog blev han kronprins.

Efter en halvtimmes köande kommer vi fram mot luckan. Det går en japansk guide från slottet och informerar om de olika biljettyperna. Japanerna och de få fransmännen förstår vad hon säger, men vi och amerikanerna förstår inte hennes engelska.
Men som vi lite sett på deras hemsida så finns det olika slag av biljetter. En där man kan se statsvåningarna och lite annat. En där man kan se slottena i trädgården eller paviljongerna. En där man kan se de privata våningarna. Man kan fritt besöka parken. Sen finns dagskort för hela området, månadskort, årskort osv.
Vi väljer nybörjarvarianten men börjar med att promenerar mot toalett och bokhandel. Vi väljer vad vi vill köpa efter ”den lilla promenaden” och går över gården mot ingången. Ingen kö, bara en säkerhetskontroll. Kameran och Somftli sätts på kontrollbandet. Det piper när jag går igenom kontrollen men ingen verkar bry sig. Vi är inne. Det tog ca en timme efter att vi parkerade bilen. Detta ser inte bra ut.Vi passerar ytterligare en info där de upplyser oss om att vi inte kan besöka operan idag. Skräp! Och får börja köa efter vår audioguide. Vi kan starta vår rundtur och går in i första rummet.

Inga kommentarer: