Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 1 december 2008

6.4 Slott i Bourgogne (trakten)

Detta inlägg kan ses som en innehållsförteckning av de slott vi sett, med bilder.
Att slott heter château på franska har väl inte undgått någon. Men fästning heter också chateau på franska. Jag har ändå valt att indela slottet i fästningar och "bostadshus" dvs slott att bo i. Även om man ju även bodde i fästningar och även om boningsslott ju åtminstone under äldre tid användes som fästningar under orostider.
För att ytterligare dela upp dem i bättre och sämre, så har jag valt vår (Första klass) Frankrikeguide. De, som finns omnämnda där anser jag som något bättre och får komma i en grupp för sig.


Chateau d'Ancy-le-France
I Norra Bourgogne strax öster om Chablis.
Av en slump hamnade vi hamnade där. Ett fullständigt symmetriskt slott frå 1540-talet. Nyligen köpt av en stiftelse och hade erhållit en hel del kulturbidrag. Som bekant måste de då ha visningar i slottet. Det var enda sättet man kunde gå i slottet. Så där gick vi två med en mycket kunnig och engagerad guide i en dryg timme genom ett mycket vackert slott! En pärla!





Château de Ratilly

Detta slott är egentligen förebilden till ett slott, som de nu bygger i närheten Chateau de Guedelon. Med gamla metoder och under typ tio år.
Här fanns det folk, som boode i slottet från 1200-talet. Inte många rum vi fick se. Men de hade en konstytställning den dagen, så det var gratis inträde! Men häftigt att tänka sig att folk bor i ett slott från 1200-talet! Besök 2006.




Château de St-Fargeau

Ett privatägt slott. Ursprungligen var det två bröder, som ägde det. Men så tyckte den ene att han ville ha ett eget slott. Köpt för en franc. Slott lär ha blivit dyrare i Frankrike. De kostar en Euro nuförtiden och ett livslångt arbete! Besök 2006.






2. Slott, som inte omnämns i Frankrikeguiden


Château de Gien
Ligger i norra Bourgogne, eller möjligen i Loiredalen.
På håll ser kyrkan och slottet ut att vara ihopbyggda, men det är bara en illussion. Ett lite modernare slott, som numera inrymmer ett jaktmuseum, så man får ingen bild av hur slottet såg ut när det användes. Besök 2006.
Att det inte är omnämnt i Frankrikeguiden är nog ett mysterium! Men de tycker väl att de har tillräckligt.
En kuriositet är att det i vissa listor räknas som ett Loireslott. Jag har det som ett Bourgogneslott, eftersom det ligger i Nievre, som är en del av Bourgogne. Men det brukar alltid fograferas från andra sidan Loire (liksom här, och då ser det ut att vara ihopbyggt med kyrkan till höger). Det betyder att man då står i Loire när man fotograferar.

Inga kommentarer: