Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 1 december 2008

6.2 Slott / kloster vi bott i.

Chateau de Cherveux Sydvästra Frankrike(Öster om La Rochelle)

Deras hemsida Här bodde vi två nätter för några år sedan. Slottet byggt i slutet av 1400-talet och har nu ägts av samma familj sedan början av 1900-talet. De arbetar som jordbrukare, men har även några gästrum. Vi hade en underbar lite "lägenhet" på två stora rum och ett stort badrum till vårt förfogande. Ena kvällen kunde vi få en bit mat eller sk värdens bord. Några bilder från besöket.

Abbaye de Fontevraud. Loiredalen (SW om Tours). Hemsida
Det är Europas största och bäst bevarade medeltida kloster. I kyrkan finns sarkofagerna av Henrik II av England, kanske än mer känd som far till Richard Lejonhjärta, och hans hustru.
I det gamla klostret finns nu ett hotell, där vi övernattade den 11 september ett år, för att undgå de världsliga problemen, som jag skämtade med dem.
Där finns även en helt underbar restaurang. Helt klart värt ett besök.
De hade en tre meter hör mur runt området och det var en underbar känsla att veta att alla portarna stängdes till natten och vi var där som två av få gäster i mycket lugn och ro. Det var bara kattugglans hoande som störde oss på vår kvällspromenad. Skriver senare om vårt besök.
Germignonville, Loiredalen (mellan Orleans o Chartres)Hemsida
Det var ju här vi bodde hösten 2007, eller nåja i en flygel som var bara drygt etthundra år. Slottet som ägarna bodde i var i två delar. Delen till vänster byggdes visst under Frans I:s tid dvs på 1500-talet medan den "nya" delen i mitten byggdes på Ludvig XIV:s tid dvs på 1600-talet. De hade en mur som var tre meter hög och 8 km lång som omgärdade området. Totalt hade de ca 100 hektar odlat. Vi befann ju oss i Frankrikes kornbod eller kanske riktigare vetebod.
Chateau d'Autigny-la-Tour
Lorraine, NO Frankrike nära Nancy Hemsida
På detta slott i Lorraine boddde vi en natt på väg hem hösten 2007. Kom sent och for tidigt, men väl värt en övernattning. Vi bodde på övrevåningen till höger. Kanske just det rum där fönsterluckorna är mest öppnade i?!
Chateau de Rossier Bourgogne (Öster om Dijon) Hemsida Här bodde vi några nätter våren 2007. Slottet byggdes i slutet av 1400-talet och påminde väldigt mycket om Château de Cherveux.
Ett ungt och energiskt par, som hade renoverat huset i femton år, och verkade nog ha att göra femtio år till. I det rum vi bodde var golvplattorna taget från ett äldre slott, så de var från 1200-talet. Badrummet såg däremot ut att vara från 2000-talet. En underbar middag på slottet hann vi med även här. Skriver senare om vårt besök.

Inga kommentarer: