Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 8 november 2007

5.20 Officiellt besök i Carcassonne

Hälsningar från Carcassonne


Efter att jag sänt vykortet skulle jag gå ut till bilen efter nåt och märkte till min förskräckelse att stötfångaren var avriven och bakljuset splittrat. Stötfångaren hängde ännu fast i ena sidan. Anade att någon större bil hade nuddat lite i den trånga gränden. Hade hört charkuteribilen en stund innan och gissade lite att det kunde vara den. Så kom en gosse ut från ett hus och gav mig en lapp med ett telefonnummer och ett telefonnummer och jag förstod att det just var som jag gissat. Vi fotograferade bilen noga innan jag surrade fast stötfångaren.

Så skulle vi i alla fall kunna ta oss till Carcassonne, men autobahn blir nog inget av i detta skick. I 150 knyck så far den nog all världens väg. Efter en sen lunch i bersån så kunde vi fara iväg. Väl framme noterade vi att det verkade som om halva Frankrike (och delar av Spanien) var på plats.


* Fästningen på håll


* En av tre parkeringar


Vi gick målmedvetet mot slottet i slottet så att säga och kunde gå en rundtur i det inre. Fästningen har anor från romartiden. Erövrades så småningom av Västgoterna. Finns en legend som säger att de grävde ner en stor skatt här när det var rädda att Attila skulle komma. Skatten skulle härröra från plundringen av Salomos tempel i Jerusalem. Andra hävdar att den ligger nere i Rennes-la-Chateau, som ju då var huvudstaden. Nåja sen kom saracenerna och sen kom fransmännen. Det var ju Ludvig den helige i samband med korståget mot albigenserna som slutligen erövrade staden och byggde den yttre ringmuren.


* Slott i slott så att säga


* Innanför tredubbla murar och två vallgravar.


Efter att sedan ha gått ett varv i stan så gick vi till gravgården utanför. Helt osannolika gravvårdar de har här. Det är väl nånslags vidareutveckling av sarkofagerna börjar vi ana oss till.


* Från gravgården


Vi noterar att vi har rejält med tid ännu så istället för en mindre mellanmål så bestämmer vi oss att gå på restaurang.


* Ett av husen i stan. Gammalt eller nygammalt är svårt att säga.


Vid ett av torgen står nämligen restaurangerna sida vid sida. Lite annorlunda än i Andorra. Menypriserna är dessutomn mer humana. För en mindre peng än en rätt i Andorra får vi en varsin generös ostsallad, vildsvinsgryta och en trevlig liten efterrätt. Prövade ett glas Cabardes, som är ett vin från ditriktet norr om Carcassonne. En trevlig bekantskap.


* En vildsvinsgryta


Så var det dags att gå mot kyrkan. Vi är ute i god tid eftersom det är fri placering. Vi får en fin plats på femte raden och kan njuta av både ett inledande stycke av Bach och sedan Mozarts Reqiem enligt Sussmayers tillägg. Det är en skola från Bonn som kommit hit. Sammanlagt är det över 150 i kör och orkester. De flesta i kören är elever, men även tidigare elever och föräldrar är med. Med tysk precision genomförs båda styckena och vi njuter i fulla drag. Akustiken är bättre än vanligt kanske beroende på att kyrkan inte är så stor. Den är troligen vald med eftertanke och kunskap eftersom dirigenten har ett hus i närheten och därför valt att transportera ner alla hit för tre dagar.


* Mur i nattbelysning


Sedan blir det att köra hem i mörker med en skramlande bil. Det märks att vi har vintertid nu.


hälsningar S

Inga kommentarer: