Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 14 november 2007

5.27 Mysteriet i Rennes-le-Chateau

Hälsningar från Rennes-le-Chateau
Rennes-le-Chateau är en liten by med ca 250 innevånare och som ligger 5 km SO om Couisa. Den finns inte ens med på vår bilatlas över Europa. Vi körde den kortare vägen dit via slingrande bergsvägar och tar istället ”raka” vägen via Limoux tillbaka.
Vi pausar kort i Couisa för att handla på resas fina patisserie. Vi köper varsin spenat /ost quiche och så några jordgubbsbakelser. De hade de bästa vi har hittat på resan så här långt.
Från Couisa slingrar sig vägen värre än på länge och vägen går bara upp- upp och vi börjar se bergstoppar längre och längre bort. Även en gammal ruin ser vi på en bergstopp i närheten. Så närmar vi oss byn och vi tar en paus.
Restauranger räknar vi inte med så här års så vi tar en liten pique-nique-paus. Utsikten är hänförande och vi ser flera små byar nedanför. Jag noterar att det är väg D52 som slingrar sig mot byn. Det är ju samma väg, som vi har utanför vår by!
Byn är liten och skulle knappast ha rönt något större intresse om det inte varit för boken Heligt Blod – Helig Gral. Där berättas bl.a. historien om den märkliga prästen / curé Bérenger Saunière. Han kom till byn 1855 då den hade ca 500 invånare. Hans inkomster var då ca 6 pund om året. Han anställde en tjänsteflicka, Marie Denarnaud. Efter ett tag ville han renovera den lilla kyrkan och lånade då pengar av församlingsmedlemmarna.
Senare renoverade han hela kyrkan, byggd 1059 och tillägnad Maria Magdalena (Madeleine) oerhört praktfullt för egna pengar, han byggde ett herrgårdsliknande hus, ett praktfullt bibliotek, försåg byn med rinnande vatten, byggde en modern väg till byn, han samlade sällsynt posrlin, utsökta tyger och antika marmorstatyer. Han byggde ett växthus och en zoologisk trädgård. Han höll överdådiga banketter. Han omgav sig med betydande gäster som ex Emma Calve, dåtidens mest kända sångerska och ärkehertigen av Österrike, kusin till dåvarande kejsaren. Hans korrespondens har beräknats kostat lika mycket som hans årslön. Man beräknar att hans utfifter var i storleksorningen 1 miljon pund i 1980-talets penningvärde.
Varifrån kom pengarna? Det är detta som kallas mysteriet i Rennes-la-Chateau eller Sauniere-mysteriet eller miljardär-prästen. 1917 drabbas han av ett slaganfall och en grannpräst kommer för att ge honom den sista smörjelsen. Han går in i rummet, kommer ut och ler aldrig mer utan drabbas av en akut depression som varar i flera månader. Någon smörjelse får Sauniere inte.
Hans Fru, förlåt förtrogna hushållerska, är den som äger allt enligt testamentet. Hon lever kvar tills efter andra världskriget. Då inrättar regeringen en ny valuta för att komma åt alla skattesmitare och hon vägrar att uppge varifrån hennes pengar kommer utan bränner stora högar med sedlar och säljer då iställer boblioteket för att klara sig.
Köparen utlovas en stor hemlighet innnan hon dör, som skall göra honom rik och mäktig. Hon får tyvärr ett slaganfall och dör sedan fyra dagar senare utan att a kunnat kommunicera med omvärlden.
I Heligt Blod- Helig Gral läggs några alternativa hypoteser fram. Man vet att staden fanns redan under romesrk tid och att den hade 30.000 innevånare på 400-talet, då den var huvudstad i det Västromerska riket. De hade stora skatter bl.a. efter att ha skövlat Salomons tempel i Jerusalem. I närheten bodde en av de sista stormästarna av den mäktiga och rika Tempelherreorden. Vart deras rikedomar tog vägen är det ingen som vet. Några min åt NW ligger Ussom, dit skatterna från Montségur fördes. Vilka de var och vart de sedan fördes vet ingen. Den gamla kungadynastin med Dagobertarna var hemma från Razes, som stade hette då. Även de hade numera försvunna skatter. Så långt fakta.
Sedan förekommer spekulationer som att Maria Magdalena skulle ha flyttat till Frankrike med arvingar till den historiske Jesus. Men detta är som sagt spekulationer. Nå vad vi kan se är i alla fall en liten men enastående kyrka.
Och utanför dörren finns inskriptionen Terribilis est locus iste. Vilket betyder ”Detta ställe är förfärligt”. En i sanning märklig inskription av en präst ovanför en kyrkdörr. Vi ser hur liten byn är. Vi kan se hans fantastiska herrrgård Betania och det lilla biblioteket Magdala med utsikt mot hans hemby Montazales och bergtoppar på över 2.000 meter. De faktiska bitarna finns. Det enda vi saknar är skyltarna som förbjuder utgrävningar. Men hur har allt tillkommit?
Vi köper en av berättelserna om prästen, skriven av en man som t.o.m. har bott i herrgården. Vi ser även andra berättelser. Exempelvis en nyutkommen bok med ”bevis” om att Jesus själv skulle ha bott i Razes och att det var bevis på detta som Sauniere hittat. För jo, en av hypoteserna är ju att det var pengar han fått av katolska kyrkan för att hålla tyst med vad han hittat. Men som sagt man kan spekulera om vad som helst. Det verkar nog ändå som on de tog hemligheten med sig i graven.
Hälsningar S

* Hygglig utsikt från pic-nic-platsen utanför byn

* Biblioteket med utsikt mot hans hemby & berg över 2.000 meter
* Prästbostaden som han själv lät bygga


* Parken utanför kyrkan

* Den märkliga dörren

* Kanske alla kyrkor för byar med 250 pers ser ut så här?

Inga kommentarer: