Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 4 november 2007

5.17 Från Andorra via Spanien

Hälsningar från Andorra och Spanien

På morgonen tog jag ändå en liten promenad även om vi redan på kvällen tyckte att vi sett ”allt”. Gick en promenad i ”köpcentret”, som vi kallar staden och funderade på vad det egentligen var. Det liknar inget jag sett tidigare. Påminner om Schweiz med berg och levnadsstandard, men priserna är ju mycket lägre.
Det är ju utbudet som är lite märkligt. Om man i Limoux går ett varv runt ett kvarter i centrum så ser man säker 5 patisserier/charkuterier. Här har vi väl sett ett på våra vandringar.
Restauranger har de väl, men inte är de tätt och det är kanske så att de kallar sina snackbarer för restauranger vad vet jag. Men 15 apotek på ”vår” gata på ca 1,5 kilometer kunde jag se. Vad säljer de? Inte är det för lokalbefofolkningen. Är det hit ”idrottarna” kommer för att köpa sina preparat? Inte kan det ju vara receptbelagda mediciner de säljer i såna mängder. Att de säljer datorer o klockor kan jag ju mer förstå. Lätta varor att få hit upp i bergen. Men inte var heller maten dyr i butiken även om man på restaurang inte verkade servera så mycket grönsaker.
Klädbutiker har jag inte sett så många av, men summa summarum har man väl sett mer etablerade varumärken än på länge. Undrar om Rolexaffärerna ens i Geneve ligger så tätt?
Bensinen kostar 1,05, så det kompenserar ju våra dyra litrar i Paris i alla fall på 1,60+.
Det var väl egentligen bara bostäderna som verkade lite dyra i en stad med 20.000 invånare eller vad sägs om 70 kvm för 500.000 Euro?
Parkeringsplatser är det inte gott om dvs det finns inte. Körde ca 1 km från hotellet och parkerade bilen där det var parkeringsförbud. Såg att två andra hade lyckats klämma bilen utanför vägen eftersom buskaget var lite glest, så jag gjorde samma sak.
Hur de kan ha den högsta medellivslängden i världen har blivit än mer märkligt. Det har nog inget med avsaknaden av jordbruk. Och grönsaker verkar ju inte höra till vardagen utan en portion fransk potatis och en portion ris går lika bra. Brandyn kostar 4 euro och tobaken 15 euro per limpa. Funderade hur det skulle gå i Norden om Republiken Jämtland eller den Åländska kolonin skulle förklara sig helt självständiga och bli ett skatteparadis och sälja Brandyn för 4 euro i livsmedelsaffärerna. Misstänker nog att Jämtarna/Ålänningarna snabbt skulle bli en krympande folkspillra.
Vi kunde sedan i lugn och ro äta en stadig frukost med både sött och salt. Hade kollat med GPSen på kvällen att den snabbaste vägen till Font Romeu på franska sidan faktiskt gick genom Spanien! Ok vägen är väl rakare. Så vi fortsatte vår Odysse söderut och körde vidare i dalen mot Spanien. Det var mest nerför. Vi kom till gränsen och jag insisterade på att få en stämpel i passen. Andorra tillhör ju inte EU så de kan stämpla om man ber om det. Det var de första stämplarna i våra pass. Sedan ville även spanjoren se våra pass eftersom han sett att den andra sett på dem. Efter gränspassagen ville även tullen se i bilen, men vi hade inte några berg av cirarretter så vi klarade oss.
Vi körde vidare i ett grönskande Spanien och kunde njuta av lite mindre Pyrenneer.


* Spanska berg

Vi var nöjda med köttet på restaurangen så vi stanande i en liten by, som hade två charkuterier och ett patisseri. Hamnade att använda vår knaggliga franska. Sedan vidare mot franska gränsen, även om vi inte riktigt var säkra på när vi passerade den. Hade sedan programmerat in byn Llivia (rätt stavat) där vi stannade. Hade sett på vår andorranska karta att det fanns ett lite område i Frankrike som hör till Spanien. En sk enklav. Hade aldrig hört talas om nåt sånt förut. Men nu var vi där.



* Enklaven Llivia

Sedan körde vi vidare med berg på ca 2500 meter på sidorna. Häftiga vyer. Så småningom började vägen neråt och molnen började bli mörka i fjärran. Temperaturen sjönk till +2 och vi fick några snöflingor på oss. Vi körde hemåt längs floden Aude, som blev större och större tills vi kunde svänga av i Limoux. Vi körde till Andorra åt sydost och kom tillbaks från öster. Vi hade kört i en cirkel eftersom vi inte ens hade kört av och an i Andorra utan in från Frankrike och ut till Spanien.



* Tillbaka i Frankrike

Passet idag var betydligt enklare sätt att ta sig över Pyrennerna och det såg vi att även fåglarna hade noterat. Såg samtidigt över tio kretsande rovfåglar som mest.



* En dal i Frankrike, Tet kanske


* Blev ju nästan enformigt med alla berg.

Resan var en stor upplevelse. Kommer nog att skriva mer om Andorra ännu när intrycken fått smälta in lite mer. Rekommenderas varmt för ett besök. Vi har ännu inte förstått riktigt varför man skulle fara dit fler gånger. Men kanske vi förstår även det bara tiden får lida.

Hälsningar S

Inga kommentarer: