Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 17 september 2007

4.2 Katedralen i Chartres står kvar!


Katedralen i Chartres, drygt 100 meter med Frun i forgrunden...

Hälsningar från Chartres

Vi fick en tiodqgqrs vaderprognos av var snalla hyresvardinna (slottsfrun) sa vi fick reda pa att mandagen skulle bli den sista med temperatur over 20 grader. Dessutom fick vi veta att det skulle regna pa tisdagen. Sa vi bestamde oss for at ta ledigt pa mandag, dvs ta en promenad i parken. Slottet ar namligen igardat av en tva meter hog stenmur, ca 2 km * 2 km eller sa. Pa dan planerade vi veckan och pa kvallen belv det en liten middag pa det enda kottet, som fanns i butiken i grannbyn. Det ar aven har jag sitter och skriver detta vykort. Byn och butuiken ar liten...

Nar de lovar regn, sa ar det val bast att fara och shoppa. Vi bestamde oss att fara till staden Chartres ligger mitt pa den borgiga Beauceslatten, lite som Uppsala domkyrkq, men kanske lite hogre. Den ligger 3 mil bort.

Katerdalen ar dygt 100 meter hog och syns pa langt hall. Tornen ar fran 1100-talet, men kyrkan brann och ateruppbyggdes i borjan av 1200-tqlet. Den qanses enligt guidebockerna vara en av Europas fibnaste katedraler. Speciellt ar den beromd for alla de fina fargggranna glasmaliningarna. Pelarna ar 4 * 4 meter tjiocka, hqr sjalv matt dem.
Vi vqr aven till turistbyran for att ta redq pa om de har nagon konsert i narheten. De rakada ha en konsert med Handels Te Deum och Bachs nan messe nasta veckas fredag, sa vi tog tva av de sista biljetterna. Det utlovae tenor, sopran etc och kor ooch orkester i en av Europas storsta katedraler och dessutom tydligen pa gang att bli fullsatt.
Sedan var vi aven och shoppade. Som "vanligt" allt fran diskborste till cognqc. Samma procedur som senqste ar. Tar tyvarr drygt 2 timmar att valja borste osv...
Halsningar S

Dessa statygrupper var vi imponerade av. Det fanns 80 stycken av dem och de omnämns inte en i guideboken...

h s

Inga kommentarer: