Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 29 september 2007

4.8 Trianon på Chateau de Versailles


Halsningar fran Trianon/ Versailles

Till Versaille igen. Denna gang var malet Trianon. I turistbyran fick jag reda pa att vi kunde kora in i Versaille via en annan ingang mot en liten avgift, sa vi korde anda fram till Grand Trianon och parkerade bilen dar. Det kandes haftigt. Vi tog en promenad genom blomstertradgarden (klicka!) och kunde an engang titta ut over Grand Canal.

1200 kunde vi ga in och vandra i de vackra rummen och beundra utsikten mot vattnet. Traditionella tavlor och vackra mobler. Stilerna varierade eftersom husetanvandts under en lang tid i olika syften. Kungarna, Ludvig XIV o XV hade ju sina alskarinnor att bo har och aven avlagsnare slaktingar. Sommartid hade man middagar har. Sedan blev det Marie-Antoinettes favoritplats dar hon kunde undandra sig den kungliga etiketten. Efter revolutionen kom aven Napoleon med sin andra kejsarinna hit och de efterfoljande drottningarna och kejsarinnorna. De "vagade" sig kanske inte in i det riktiga slottet. Sparen forskracka.
Vi kunde ga genom marmorvalven dar man serverade middagar om somrarna och in i den andradelen med mer rum och salae.
Efter detta tog vi bilen till Petit Trianon, som Ludvig XVI gav at M-A och som renoveredes igen forst pa de Gaulles tid.
Det bestar framst av ett litet hus dar den klassiska tavlan av M-A finns dar hon haller en ros i handen. Finns pa parmen till boken bakom den senaste folmen om henne.
Et stycke darifran finns en ypperlig fransk paviljong med ypperliga gulddekorationer pa insidan.

Vi kunde aven ga in i den teater som kungen byggde at henne. Rytena sade da att den var fylld med diamantsmyckan men nu var den i alla fall bara fylld med de mest bedarande guldforgyllda statyer och dekorationer. Som ett dockskap.
I tradgarden finns aven ett karlekstempel, som aven kan besess fran drottningens sangkammare.
Dagens lilla lunch ingogs i den underbara blomstertradgarden och bestod av sallad, skinkpaj, St-Nectaire, Cantal och Livarot och ett glas Bandol rosé fran sodra Provence.En varsin parontartlett med mandel fick avsluta var paus.

halsningar

s



Inga kommentarer: