Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 30 september 2007

4.10 Inspektion av kapell



Halsningar fran Gronan

Ovan Gronan-slottet och parken.


Lordagen var planerad som hemmadag, men inte vilken hemmadag som helst. Vi skulle fa se kapellet inifran. Kapellet fardigstalldes 1857 men paborjades 1805. Man kunde saga att det paborjades under Napoléon I och blev klart under Napoléon III:s tid. Utanpa gratt som vanligt, men innanfor nastan nytt. Det rymmer ca 100 personer. Ar helgat at nogon jattekand St Charles, som jag aldrig hort talas om. Dar finns sex-sju stora tavlor, fyra hoga ljusstakar, en helgonstaty i tra, vackra glasmalningar i fonstren med slaktens o fruarnas familjevapen. Aven tva forgyllda relikskrin, aven om slottsherren inte visste vems ben som var dar. Annu da han var barn forrattades gudstjanst regelbundet men numera ar det narmast for dop och andra familjetillstallningar.

Efter genomgangen forevisade damen parken innanvi gick till orangeriet, som far en ansiktslyftning for att kunna hyras ut for festligheter. Vi tittade in i ett forrad med gamla jordbruksredskap. De har 150 ha mark, som skots av dotten med man. Sa var vi ner i kallaren fran 1500-talet dar munkar gjort vin i tiden. Till sist fick vi ga in i slottet och vandrade bland gamla antikviteter och gamla slaktportratt. Pa vinden fanns en utstallning med vapen och utmarkelserav en anfader som var generel for Nappe. En annan slakting lar ha varit barnflicka for Marie Antoinettes barn. Mycket intressant alltsammans och till sist bjod de oss att sitta och diskutera var vi kom ifran och hur vara resplaner sag ut over ett glas mousserande Vouvray fran Loire, som ju ar deras narmaste vindistrikt har.

Sedan var det dags att fara och handla. Pa sen eftermiddag for jag igen och simmade, cq 3200 meter.Pa kvallen blev det jatterakor med ett glas Chablis ooch kalvgryta och ostar (mimolette, St-Nectaire och en mjuk mogelsot, jqg inte minns nqmnet pa, med rod Sancerre. Sa delade vi pa tva bakelser, en jordgubbsbakelse och en underbar baba. Lordagar hor aven cognac till.

halsningar

S

Kopte timjan eftersom jag visste att vi skulle ha en stor buske rosmarin på nasta stalle.



PS Ifall du undrar varfor prickarna saknas så se 4.1

Inga kommentarer: