Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

söndag 3 januari 2010

Utflykt till Poitiers



Kära dagbok!

Igår var vi på en eftermiddagsutflykt till Poitiers, som ju ligger sex mil eller en timme SV. Det är centralorten i departementet Vienne, som ligger närmast västerut. Staden är berömd för sina många gamla kyrkor och förts i tur var Baptistière St-Jean eller dopkyrka, som vi säger. I början var det ju så att dopkyrkorna var de viktigaste. Och denna fanns med ”i början” dvs den byggnaden på 300-talet och är därför en av de äldsta kristna byggnaderna i Frankrike.
Den är väldigt liten, vilket ju framgår med Frun som måttstock. Innanför finns både dopfunten i original och moderna fresker från början av 1000-talet!
När vi senare var ute och promenerade så gick vi in i en annan mycket vacker kyrka Saint-Porchaire, som inte ens fanns med i vår guidebok. (Klicka!)
Så småningom kom vi fram till målet för vår utflykt: Notre-Dame-la-Grand. Stadens stolthet och som ofta symboliserar staden trots att de även har en betydligt större katedral. Kring jul- och nyår samt en kort tid på sommaren så lyser man med laserljus på kyrkan, så att man ska kunna se den så som man tror att den såg ut när den var ny och nymålad för niohundra år sedan.
På vintern tänds belysningen, samtidigt som annan belysning släcks mellan 18.00-18.30 och då stod vi där tillsammans med en hel del andra förväntansfulla. De tänder kyrkan sista gången idag för denna säsong. Därför var vi tvugna att bryta vår utflyktspaus!
Det ena fotot visar hur det såg ut sekunderna innan och fotot nedan visar den nästan surrealistiska syn, som vi fick när ljusen hade tänts! Ett mycket fint minne!

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Fint när kyrkan är tänd!