Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 28 januari 2010

Abbay Notre-Dame de Fontgombault


Kära dagbok!



Idag blev det en rejäl och annorlunda utflykt. Hade sett i en bok att det skulle finnas ett kloster drygt 3 mil SO om oss. Det fanns ingen bild på den i boken och den fanns inte bland Garmins miljoner points of interest, så vi hade inte så stora förväntningar.

Inte heller var vädret på vår sida eftersom det började duggregna när vi närmade oss. Vi körde in på en liten avtagsväg och såg så småningom kyrkan bakom träden. Den var stor! Vi parkerade och gick in i ett hus bredvid där vi såg att det lyste och begärde två biljetter. Munken förklarade att det var gratis inträdde så vi gick in genom porten.

Vi kunde höra svag sång inifrån så vi gick mycket försiktigt. Det pågick tydligen en mässa. Det satt några besökare i kyrkan närmast oss. Lite längre fram satt ett femtiotal svartklädda män och längst fram gick gågra vitklädda män fram och tillbaks. De svartklädda såg mest ut som ku-klux klan-figurer, men var uppenbart munkar. Detta är nämligen ett levande kloster.


De vitklädda mässade och ibland sjöng även de svartklädda och även publiken. Det lät väldigt högtidligt och akustiken var fullständigt sagolik.

Kyrkan, som inte fanns i Garmin, visade sig vara något större än Uppsala domkyrka. Byggd långt innan Erik den helige misste sitt huvud vid Upsala källa. Man kan än en gång säga: Frankrike i ett nötskal. Nog finns det kyrkor här alltid.

En titt i infobladet visade att klostret grundades 1091. Kyrken byggdes som vanligt i omgångar. Brann naturligtvis några gånger. Användes som försvarsbyggnad under hundraåriga kriget. Förstatligades under revolutionen och användes som stenbrott. Renoverades. Användes som militärsjukhus under första världsksiget och öppnades så småningom igen som kloster efter andra världskriget.

Och nu stod vi här. Och kunde sedan även gå omkring i den ena halvan av kyrkan. Redan den större än de flesta vi sett. Vi kommer nog igen när det blir varmare!

Fotografier av stora mörka kyrkor blir aldrig bra. Så jag rekommenderar ett personligt besök. Men ibland är det ju händigt att köpa ett vykort, så slipper man hyra en helikopter :)

Den som vill se lite mer så kan klicka på denna franska film, men många spännande bilder:

HÄR

Inga kommentarer: