Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 28 januari 2010

Ny spis i slottsflygeln


Kära dagbok!

En historisk vecka på slottet. Jag har ju burit in en hel del ved och eldat i vår öppna spis, men jag har ju noterat att värmen ju inte har ökat speciellt mycket. Vi nordbor förstår ju oss bättre på sånt än lokalbefolkningen här. Vi brukar säga att man inte ska elda för kråkorna. Det är man däremot väldigt bra med här. Med en öppen spis, som är drygt en meter bred och ett sånt drag att stearinljsen brinner snett på bordet så far det nog "lite" värme ut.

Men häromveckan så berättade jag lite för slottfolket om alternativa uppvärmningsmetoder och sände även några länkar till välkända norska, svenska och finska producenter, som ju även säljer spisar här.


Nå efter en vecka så dör det upp en fransk leverantör; Godin, som jag jag inte hört om men som nu hållit på i 160 år i alla fall. Säljer många typer av spisar, bl.a. såna som man kan ställa in i en fransk öppen spis, som det ju finns gott om bara på detta slott!



Först sotades spisen noggrannt, sedan satte man in ett rör i skorstenen och sen var det bara att bära in spisen. På bilderna ses den sista brasan i den gamla spisen och den första i den nya. NU märks det när man bär in ved och eldar. Och med de vintrar de har här så räcker den långt. Dvs när det är frost så är det ju vinter. Vi hade en dag vinter igen i början av veckan. Hu! :)

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Ser härligt ut! En sån där skulle vi också behöva! Man kan ju tycka att det borde vara varmt i en svensk lägenhet... men icke, huh...