Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 19 oktober 2009

Gourmetmarknad och Richelieu


Kära dagbok!

Igår var vi på en utflykt, eller egentligen bara på en marknad. De hade en gourmetmarknad i en liten by i närheten av den ”världsberömda” staden Richelieu. Marknaden var betydligt större än den förra.
Åtminstone tre sålde bröd, som vi naturligtvis måste testa. Ett fjärdedels bröd! Fantastiskt som vanligt. Värt en resa helt enkelt. Denna gång hade vi farit drygt fyra mil!
Sen sålde de ostar, honung – även åt oss -, godis – inte åt oss, valnötter – åt oss, och så vidare. Mat fanns som vanligt för direktkonsumtion och denna gång var vi förberedda, genom att inte äta luchen innan! Många valde igen andouilletterna dvs deras inälvskorvar, men vi klarade oss och valde en tartine gourmet, tror jag den hette. Nåja en grillad smörgås med rökt skinka i alla fall och den traditionella lilla burken med fransk potatis.
Så gick vi vidare och inspekterade vad de försökte sälja. En hade specialiserat sig på havssalt. Andra sålde viner. Korv verkade ha bättre åtgång. Till slut stod vi igen framför det första ståndet och där sålde de crêpes dvs mycket tunna pannkakor, som de steker direkt på elplattan. Ingen panna. Ingen disk! Vi valde att ta två olika dvs den ena med vispgrädde och den andra med Grand Marnier. Väl framme vid ett bord, så delade vi dem mitt itu och bytte. Då blev det riktigt goda! Än en gång kunde vi sitta ute i solen och äta. Höstvärmen håller i sig, även om det nu är frost varannan natt.
När vi var färdiga så styrdes kosan mot Richelieu. Staden grundades av en av rådgivarna till Ludvig XIV. Enligt Loireguiden är den en av sevärdheterna i närheten och enligt Bonniers kultudguide är ”Denna märkliga, geometriskt anlagda stad --- nästan overklig med sin symmetri.” Nå det är klart att eftersom de flesta andra större städer har rötter från romersk tid och gatorna bildar ett gytter, så ser ju denna annorlunda ut. Men hemma så ser ju de flesta städer ut så här eftersom de antingen har brunnit eller rivits eller byggts enligt en stadsplan!
Vi kom till ett av de speciella torgen genom att fara mot ett kyrktorn. Där kunde vi se både en barockkyrka och saluhallen mitt emot. Vi promenerade över torget och gick ett varv i kyrkan. Vackrare har vi sett.
På väg bort från staden körde vi igenom en av de fyra stadsportarna och kunde då hitta en stor staty av Richelieu själv och parken, som fanns kvar efter hans slott. Vi gick en liten tur i parken, men slottet finns ju inte kvar, bara några små sidobyggnader nånstans. Lite märklig historia egentligen. Slottet var det största i Frankrike innan Versailles byggdes. Men efter hans död delades egendomen upp och så småningom köptes slottet av en man som helt sonika monterade ner det och sålde det som byggmaterial! Det hade antagligen dragit mer publik idag än vad staden lyckas med!

Nå, vi var i alla fall glada över att vi hade lyckats kombinera det med en liten marknad. De är alltid trevlig att vandra omkring på. Även om vi inte vill fara fyra mil för att besöka en. Men med två hyggliga flugor på en gång så blev det ändå värt en liten avstickare.



Idag var det såpass svalt att jag kunde sitta i solen på min motionscykel.

Inga kommentarer: