Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 26 oktober 2009

Brocante i Sainte-Maure de Touraine


Kära dagbok!

Så var det dags för vår första Brocante på denna resa. Vi lärde oss i våras vad det var. Skulle väl kallas loppis hemma, men här har de något som de kalla marché des puces, vilket ju blir loppmarknad. Nå, skillnaden är väl inte så stor. Den hade även ett tillägg i namnet: Vide-Grenier.
Enligt ordboken betyder det tom – vind/loft/höskulle. Och nog hade de tömt det ena och det andra!
Marknaden var i byn Saint-Maure de Touraine, som ligger tre mil norrrut. Orten är ju mängd eftersom den gett namnet åt en AOC-Getost, som vi ju haft några gånger.
Högst upp och mitt i ligger deras stora kyrka och kring den hade de marknaden där de sålde allt mellan himmel och jord.
Vi köpte inte franska böcker, bildäck, lampglas, dockor eller barnkläder.
Men vi var ju lite på jakt. Om man kommer per flyg och kan ta sex kilo utöver motionscykeln så är det lite knepigt. Man kan ju köpa i vanliga affärer, men då är det dyrare och man måste sen ta hem dem. Hur? Men det man köper på en brocante, så kan man lämna kvar!
Så vi köpte tre ytterjackor. Några vinglas, eftersom vi lyckats slå sönder ett av de tre vi köpte i våras. En ostronöppnare, som faktiskt saknas i vårt kök här, för ovanlighetens skull. Men den ska med hem. En verklig fransk souvenir. Så passerade jag en tavla med bl.a. rapphöns och den kändes aktuell! En slips från Paris tyckte jag kunde vara värd 50 cent.
Sen blev det att släpa en matta, eftersom vi inte vill sitta direkt på stengolvet, vilket här anses normalt.
Mest tur hade väl Frun när jag råkade få syn på en jättesnygg ljus innejacka. Den visade sig vara handgjord. Jag tyckte att den kunde användas på nyårsafton – var som helst. Försäljaren förklarade att den var använd bara en gång. På ett bröllop. Och visst man kunde även köpa brudklänningen om man behövt. Men den kan vara lite svåranvänd. Men märkligt att man säljer den för 5€ istället för att själv använda den fler gånger?
Sen hittade jag även ett par svarta eleganta vinterstövlar åt Frun. För 3€. Helt nya!
Så på ett varv så hittade vi ungefär så mycket som man orkar bära och sen var det bara att försöka hitta bilen, som vi ju hade parkerat nere på andra tvärgatan nedför gatan med de grå stenhusen... Dessutom började det bli varmt och i bilen visade mätaren sedan att det blev +18 även i går.

Inga kommentarer: