Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 23 februari 2009

Kapitel 8. Inför resa till Beaujolais - Sanny


Kära dagbok!

Ett nytt kapitel har inletts. I innehållsförteckningen (länk till vänster), så var Avsnitt 7 olika "Mellanresor", som gjordes mellan Provenceresan, som finns som skild blogg och denna reseblogg. Hade ju länge tänkt skriva lite om de resorna innan minnena bleknar. Nu blev det inte mer än vad det blev. Tiden rinner iväg. Som synes så kommer vi att fara på ny resa om några veckor, så "Mellanresorna" får pausa.
Nu övergår jag till planering och presentation av vår vårresa till Beaujolais.

Bourgogne är ett vidsträckt vinsistrikt, - från Chablis i trakten av Auxerre i norr till Coteaux de Lyonnais, som ligger söder om Lyon. En del av detta kallas Beaujolais. Det är ett område lite norr om Lyon, väster om floden Saone, som ju går norrut från Lyon mot Dijon. De mest kända byarna Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, St-Amor osv ligger strax väster om Saone och strax söder om Macon. Emellertid sträcker sin området där man får producera Beaujolais-viner även mer västerut och mer söderut.
Vi kommer att bo i västra delen av vinapellationen, uppe i bergen så att säga. Vi bor i en liten by med ca 500 innevånare på ca 500 meters höjd och kommer att omges både av lite vinodlingar och kanske mer känt batande Charolais-kor, eftersom området gränsar till Charolais. Vi kommer allstå att bo allstå på gränsen mellan Beaujolais och Charolais. Bör ju ju kunna få inspiration både till matlagning och vinprovning med andra ord. Saonefloden ligger sedan nere i dalen på ca 150 meters höjd över havet. På andra sidan så höjer sig kullar, som så småningom övergår i alperna. Med tur så kan vi se Mont Blanc, som ju är Europas högsta berg i fjärran.

Vi bor i ett hus "mitt i byn" så att säga. Traditionellt så är ju husen sammanbygda. Granne med oss så har vi ett boulangeri. Av den orsken så kommer jag att ta med mig en morgonrock, så att man inte behöver gå i bara pyjamasen och köpa dagens baguette!
I första våningen har vi ett rum med ett piano. Det är väl antagligen bara katten som vågar sig på att spela. I mittvåningen så har vi ett kök/allrum med en öppen spis. I övre våningen har vi sedan tillräckligt med sovrum, arbetsrum, klädrum och vad det nu kan bli. Från det största sovrummet har vi utsikt över den lilla gårdsplanen. Därifrån har vi i sin tur utsikt mot bergen / kullarna / kossorna och eventuellt nån vinranka.

De franska namnen är inte så enkla, så vi har valt att kalla platsen för Sanny. Vi hoppas att det även skall innebära sol.

Inga kommentarer: