Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 16 februari 2009

7.13 Katedralen i Bourges




























Minnen från en kathedral.

Kateralen St-Etienne i Borges i östra Loire är den bredaste av alla gotiska katedraler i Frankrike. Den påbörjades på 1200-talet. Vi har haft nöjet att besöka den flera gånger, men den första gången var lite speciell därför att vi då bestämde oss, eller jag, för att klättra upp i tornet. På bilden med hela kyrkan så kan man se att det bortre tornet är platt. Det är dit upp man kan gå, om man vill. Lyckades även lura Frun med. Inget problem med att gå i en stentrappa inne i ett torn, eller vad jag nu sade. Problemet mar ju att det blev några steg. Ca 500 innan man var uppe. Ett annat problem var att trappan var smal. Ingen ville ju gå i inre filen. Varken de som var på väg upp elelr de, som var på väg ner. Men på något sätt så kom hon både upp och ner.
Uppifrån ser man att även i Bourges, så är taken svarta.
Portalerna är lika imponerande som alltid. Och som alltid: klicka så blir de lite större. Men nog märkes man att kameran inte är så bra när det gäller att dokumentera dylika enorma byggprojekt. Det blev sen till sist min tur att agera "flugsmuts" som vi brukar säga när man ska ställa sig bredvid en kyrka, bara för att få något jämförelseobjekt. Så på bilden med nästan hela kyrkan och några portaler, så kan man se en liten flugsmus till vänster.





Inga kommentarer: