Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

måndag 2 februari 2009

7.10 Château d'Angers








Minnen från ett slott.

Slottet ligger i Loiredalen; vid Loirefloden väster om Tours. Slottet är från 1200-talet. Ett ovanligt slott, som mer är ett slottsområde med hus och kyrkor innanför. Någon ägare hade visst gjort nåt fel så att överhögheten krävde att slottet skulle rivas. Som första steg så rev man taket på tornen nån gång på 1300-talet, så att det inte skulle kunna fungera som försvar och sen malde kvarnarna så långsamt att slottet står kvar i samma skick än i dag. Innehåller den längsta medeltida tapeten eller gobelängen, på drygt 100 meter. Vissa delar hade visst använt som hästtäcke innan värdet uppskattades på ett annat sätt. Efter detta besök så tänker jag alltid på detta slott då jag hör ordet gobeläng. I staden tillverkas även den klassiska likören Cointreau.
Ett stenkast från slottet fanns även deras katedral.
Den syntes ju rätt bra uppe på muren. Där kunde man även titta ut över staden med dess mycket speciella svarta skiffertak. En mäktig syn. Klicka på fotona som vanligt!




Inga kommentarer: