Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 24 februari 2009

8.1 Brionnais






Kära dagbok!
Planeringen fortsätter inför resan. Vi kommer alltså att bo i det som i vinsammanhang heter Beaujolais, men det är knepigt i Frankrike. Sedan har de även sina 80+ departement, som jag nu inte tänkte gå längre in på än att vi bor i nära ett "treriksröse", vilket där har den praktiska effekten att vi måste fara åt tre håll för att veta vad som händer och vad som finns. Det kan hända att man i Finland vet vad det händer i Norge. Det kan kända att man i Sverige vet vad som händer i Finland. Men tro inte att man i Frankrike vet i ett departement vad som händer i ett annat. Inte. Det blev ett av resultaten av revolutionen. Ett annat var ju att de inte mer fick kungliga bröllop, naturligtvis! :)

Men sen finns även andra indelningar än sk Bourgogne och Loire, som ju användes innan revolutionen och det är de små distrikten. Om jag förtått det rätt så ska vi bo i ett som kallas Brionnais - elelr åtminstone nära. Beaujolais är ju mer ett vinbegrepp. Detta område är känt för att vara ett lugnt och fridfullt lantligt område med betande kor och lite vinodlingar. Granndistriktets Charolais-kor lär även där "springa" omkring. Så har de små byar / städer med gamla kyrkor och lite små trevliga slott.

Inom joggingavstånd har vi LaClayette med ett slott vid en liten sjö. Där finns Anzy-le-Duc med en hög kyrka. Slottet i Chauffailles och Château de Dree. Dessutom lär det inom ett lite längre joggingavstånd finnas en kulle på över 700 meter över havet. Jag ser ju fram emot både att jogga dit och sen när det blir varmare kanske ta en pic-nic vid tillfälle.
Tur att det nuförtiden finns bilder på internet, så att man inte behöver köpa kossan i säcken så att säga!

Inga kommentarer: