Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

tisdag 17 februari 2009

7.14 Château de Blois











Minnen från ett slott.

Château de Blois har en lång historia och är ett lite annorlunda slott, eftersom det befinner sig mitt i en stad med 60.000 innevånare. Slottet ligger vid Loire, öster om Tours.
När vi kom dit så hade vi t.o.m. lite svårt att hitta det eftersom det ju inte syntes på håll som de flesta andra slott och katedraler. Dessutom hade stan "några" enkelrikade gator.
När man kommer in på borggården ser man de olika byggnaderna som byggdes från 1200-talet till 1600-talet. I omgångar var Blois formellt sett Frankrikes huvudstad efetrsom det var där som kungen befann sig. Frans den I föddes där och under hans far var detta huvudstad.
TILLÄGG: Inte lätt. Skummade några sidor inna jag skrev bakgrunden här. Och där stod att han föddes på slottet. Men å andra sidan så påstås det i Cognac att han föddes där, kom jag på nu senare. Sätter upp statybilden så småningom från Cocnac. Sen skriver de ibland att han dog under ett fältslag i Italien, men då vi var på Château de Rambuillet, då visar de upp tornet där han dog. Hm. Han är nog lite som Nappe. Var på väldigt många ställen! SLUT.
Men ok, själv ville han renovera det medan han bodde på Chaueau de Amboise. Vissa hävdar att Chaueau de Fontainebleau var maktes säte vid den tidpunkten. Nå hur som helst så återkomemr kungarna hit i omgångar innan de slutgiltigt flyttar till "Paris" dvs Château de Versailles. Kungen flyttar ju faktiskt inte till Paris innna Ludvig XIV förs som fånge till centrum. Och resten är historia.
Detta betder ävan att slottet stod mer eller mindre tomt under 130 år och efter revolutionen skulle det egentligen rivas, men militärern tyckte att de tillfälligt hade bättre användning för husen. Så småningom kom de i staden Blois ägo och lär i alla fall dra till sig många andra turister än vi två.
Lite tråkigt eftersom många av rummen var tomma eller spartanskt möblerade, men visst är det värt ett besök, och kanske ett till om man råkar ha vägarna förbi.





Inga kommentarer: