Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 25 februari 2009

8.2 Cluny & Paray-le-Monial



Kära dagbok & alla mina vänner!
Har ju kollat lite små idéer till utflykter. Man vill ju inte sitta i en by med 500 innevånare hela tiden. (Hamma har vi ju hmpf drygt 20...) Nåja, vi har i alla fall den lilla staden Cluny drygt 3 mil NO. Där fanns en gång Europas största klosterinrättning, som grundades på 900-talet. Om jag minns rätt så kom vär Arns lärare därifrån. Kyrkan där var i alla fall Europas största ända till Peterskyrkan byggdes i Rom. Tyvärr lär en hel del ligga i ruiner, men även en hel del verkar finnas kvar enligt vad jag lyckats se på nätet.
Men vi har planerat att fara dit när det våras och man kan ha en liten pic-nic bland ruinerna.

Men vi har även en annan mäktig kyrka, som heter Paray-le-Monia ca 4 mil västerut. Det är en mindre version av Cluny-kyrkan, men det står kvar i sin romanska stela, men magnifika stil. Frun vill höra en konsert där. Vi kommer ju att vara i närheten under Påsken, så vi får se.

Vi har ju hört Mozarts Requiem de två senaste resorna, så jag hoppas nu på Bealioz' eller Faures, men Frun tar nog det som kommer.

Inga kommentarer: