Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

lördag 7 mars 2009

8.9 Macon och trakterna norrut



Kära dagbok.

Som jag väl nämnt så kommer vi alltså att bo ca 5 mil väster om Macon, som ligger vid Saone-floden. Väster om Macon ligger även vindistriktet Maconnais med både vita och röda viner.
Vi har nu plockat fram en video som vi tog sommaren 1994 när vi besökte Tyskland och även gjorde en sväng ner till Bourgogne. Då övernattade vi i "byn" Beaune (uttal Båån). Innan vi fortsatte upp mot Tyskland så tog vi en tur söderut genom Beaujolaisbyarna. Bl.a. Fleurie och Julineas. Vi filmar då en vägkorsning, som jag kallar resans sydligaste punkt. Exakt var på kartan vet jag inte, men det kan hända att i den korsningen, som vi svängde vänster/österut är densamma som vi nu ska svänga höger/västerut när vi ska upp till Sanny.
Det vi i alla fall ser från filmen (och hör Fruns kommentarer om) är att landskapet är betydligt vackrare söder om Macon än norrut. När vi passerar Fleurie, så säger hon spontant att här kunde man ju bo. Vi kommer nu att bo 4 mil upp bland kullarna, som vi kan se på videon.


Nå Macon är en industristad och de flesta kyrkorna blev förstörda under revolutionen och religinskrigen, så det verkar inte så intressant, men de har den största turistinformationen i alla fall. Norr om ligger två intressanta städer: Tournus, med en av Bourgognes äldsta och ståtligaste romasnak byggader, dvs byggda kring 1000.




Lite upp i bergen västerom Saone finns en liten bergsby, som de restaurerat och den berkar intressant. Kanske en liten picnic i vårsolen.
Just nu är det kring +10 i Macon, men de lovar något varmare nästa veckoslut. Det sitter inte helt fel! :)

Inga kommentarer: