Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

onsdag 4 mars 2009

8.6 Lite far vi nog till Lyon!


Kära dagbok & mina vänner!


En och annan utflykt blir det nog till Lyon, som vi har ca 6 mil åt sydost. Vi har varit där några gånger, men mycket korta besök och flera för länge sen. Ok, vi hamnade faktiskt genom Lyon när vi kom från Languedoc senast. Märkligt att man måste fara genom Frankrikes näst största stad, med 500.000 innevånare för att ta sig norrut från Languedoc / Provence. Bakvänt. det kan ju inte finnas någon civiliserad bebyggelse med samma problem. Aj, ja. Nå, ja. Det är som att passera Stockholm...
Nå staden (alltså Lyon) grundades av romarna kring år Noll där Saone från norr och Rhône från öster sammansstrålar. Rhône kommer ju från Schweiz och Genevesjön är egentligen bara en utbuktning av floden. Vi sökte för många år sedan Rhôneflodens början upp i bergen i Schweiz.
Spännande sysselsättning.
Men Lyon har många sevärdheter. Senast besökte vi, det vi trodde var katedralen. Det var en basilika vet jag nu. Det finns en Katedral St-Jean och den ska vi besöka denna gång.
Sedan har ju även staden ett mycket bra fotbollslag, som nyligen förstärktes med Kim Källström. Vi kommer troligen inte att besöka någon match. Jag är en usel bänkidrottare. Kanske något bättre som "idrottare".

I staden finns även en antik teater. Där har vi nog planerat en klassisk pic-nic då vårsolen blivit tillräckligt varm. (På fotot syns basikan i bakgrunden) Innan dess så kommer vi att besöka Paul Bocusses brasseri, eller egentligen en av hans fyra. Han har en i alla vädersträck kring Lyon. Vi hade naturligtvis sett fram emot att besöka hans restaurang, men när jag såg att dagslunchen (3-4 rätter) kostade 130 Euro, så konstaterade jag att vi inte hade medel i budgeten denna gång.
Sen har ju staden även en fin opera. Tyvärr har jag inte hittat någon musik, som vi gillar. Dvs vi vill ju ha barock. Men kanske de har något trevligt kring påsk?!

Inga kommentarer: