Välkommen till UTFLYKTER och VISTELSER I FRANKRIKE & PORTUGAL

Nu är vi tillbaks i Frankrike. Denna gång i Normandie.
I bloggen finns även resor/vistelser i Bourgogne (-06), Beajoulais (-09) Loire (-07, -10 & -11), Languedoc (höst -07), Andorra (-07) och Portugal (-10).
Kommentera eller ställ frågor!

torsdag 5 mars 2009

8.7 Autun missade vi senast!


Kära dagbok & mina vänner!
När vi var till Bourgogne senast dvs i norra Bourgogne så ville vi - speciellt efter att vi sett broschyrer - till Autun eller Åtönn, som de säger. Problemet var att vi vade över 10 mil och att de har massor med sevärdheter. Nu var vi visserligen inte många meter kortare, men vi måste, måste fara dit.
De har Cathedrale St-Lazare, som byggdes på 1100-talet. Ni kanske minns från "söndagssskolan" om Lazarus, som blev uppväckt från de döda. Det är samma person. Han kom enligt legenden med båt till Ste-Maries-de-la-Mere, vilket jag skrev om i Provencereseberättelsen här.
Bonniers kulturguide skriver: "har en av Frankrikes skönaste katedraler". Man blir intresserad. Vi har ju sett 10+, som varit oerhört vackra!
Nåja hur som helst så vaknade han och dog senare (kanske) i Frankrike. I Vencôme (norr om Tours har de en av de häftigaste relikerna jag hört om. Där hade de den tår som Jesus lär ska ha fällt vid Lararus grav. Den fanns där förr. Men så skickades den till Rom för att slutligen godkännas som relik och då tappade de bort dem!! Tänk där skulle de nu haft DNA att testa!!



Nåja utöver kyrkan så har de en antik teater för ca 20.000 pers. Detta var den befolkning de hade ca år 100. Där har vi siktat in oss på en liten pic-nic...
Staden fick för övrigt sitt namn efter Kejsar Augustus. Alltså han med den beömda skattskrivningen.
Utöver detta har vi sett en hel del intressant i broschyrerna. Vad de berättar om vet jag inte riktigt eftersom de ju är på franska....

Inga kommentarer: